• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Czy wzmacniacz 2x15WAT (TDA8946) wystarczy do TB W4-657SC ?

Reakcji
0
Witam. Zaczynam przygodę z DIY i postanowiłem na początek zacząć od czegoś prostego. Planuję zbudować monitory na TB W4-657SC + wzmacniacz. Wzmacniacz z kitu - AVT-14090B/2. Jaki będzie optymalny transformator do tego wzmacniacza ? 18V, ale ile amper ?

Specyfikacja KITU (wersja na TDA8946).

eeee, może lepiej złóż GC. Szkoda marnować tych głośniczków na tak marnym wzmacniaczu. Głośnik ma 40W rms i przydałby się do niego wzmacniacz o mocy co najmniej 30W @ 8ohm.

Też mi po głowie chodzą monitorki na Tang Bandach W4. Ale ja raczej dałbym do nich gain clone'a. Może na wiosnę coś z tego wyjdzie :razz:

mysle ze spokojnie wystarczy transformator 30 czyli jakies 2,5A. Tylko ze 18v to jest napiecie stale (po wyprostowaniu) czyli potrzebny bedzie transformator okolo 12-13 v zmiennego

GC to porywanie się z motyką na słońce. Wolę zacząć od prostych układów. Chcę złożyć zamówienie na transformator (przewidywany koszt 20PLN netto więc nieduży :P) W zamówieniu mam podać, że oczekuję 18vdc 2,5A - na wyjściu tak ?

GC to zaledwie kilka elementów, niewiele więcej jak dla TDA, którego link podałeś wyżej.
Bociamek napisał:
W zamówieniu mam podać, że oczekuję 18vdc 2,5A - na wyjściu tak ?
Nie wiesz co to jest transformator :neutral: Trafo na wyjściu daje TYLKO prąd zmienny czyli musisz podać 13-14V AC. Raczej celowałbym w 14V bo zawsze jest jakaś strata na prostowniku.

- LM to koszt ok. 12-13zł/1szt,
- PCB - ok. 15zł (jeśłi oczywiście wolisz kupić): http://www.allegro.pl/item904648749_al29_plytka_koncowka_mocy_68w_mono_z_lm3886.html
- trafo ok. 50zł.
- radiator ok. 20zł.
- zasilacz ok. 20zł
- reszta elementów to drobnica za parę zł.

A jeśli chcesz gotowe stereo to możesz wziąć to:
http://www.allegro.pl/item927916597_koncowka_mocy_lm3886_gainclone_60w_nowy_100.html

[ Dodano: 2010-02-26, 18:07 ]
Aha i nie zapomnij, że do kitu, który wybrałeś i tak musisz dokupić radiator.

Czyli 3x więcej od tego kitu. Radiatorów mam pod dostatkiem :D Te PCB jest do wersji mono. Czyli potrzeba 2 + jakoś to połączyć ze sobą, chyba za wysokie loty. Przeglądam trochę stron o tym GC i projekty są czasem mocno skomplikowane, dużo opcji dodatkowych. Jest jakaś najprostsza wersja tego układu ?

[ Dodano: 2010-02-26, 18:44 ]
Czyli generalnie potrzebuję tak:
- KIT AVT
- trafo

Czy coś jeszcze ? Czy normalnie podłączam 2 kable od trafa do złącza CON, głośniki do złącz con, podaję sygnał z CDKa i odjazd ?

Bociamek napisał:
Czy coś jeszcze ? Czy normalnie podłączam 2 kable od trafa do złącza CON, głośniki do złącz con, podaję sygnał z CDKa i odjazd ?
po za tym ze 3 kable z trafa a nie 2 to generalnie sie zgadza ;-) oczywiscie przydalo by sie tez cos w stylu obudowy - a co za tym idzie, bezpiecznik na pierwotnym trafa, jakis wlacznik no i potencjometr do sterowania glosnoscia

Bociamek, potrzebujesz zasilacz, radiator (podobno posiadasz), potencjometr,podkladke mikowa oraz paste.

Na sprzedaż pełnowymiarowa obudowa Zalman HD160XT z wyświetlaczem dotykowym pod media center

https://www.olx.pl/d/oferta/obudowa-zalman-hd160xt-plus-czarna-CID99-IDLHU5x.html

e8bf3374e1a49ba18c0f6c96ffb810e0.jpg

Powrót