• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Czy z transformatora TV mozna zrobić zasilacz symetryczny

Reakcji
0
Mam transformator wyciągnięty z starego telewizyjnego który na wyjciu ma 23V ,24V i jeszcze ponad 100 . W sumie jest 6 kabli na uzwojeniu wtórnym . W związku z tym czy da rade zrobić z niego zasilacz symetryczny do wzmacniacza zeby V koncowe wynioslo 20 -30 volt Prosze o pomoc

chciałem zasilić nim wzmacniacz oparty na końcówkach TDA7294 . A maksymalne obciążenie Voltowe tej końcówki wynosi +-40 wolt a bezpiecz około 30 volt .

pytanie jaką ma moc 24V się nadaje ale wątpie żeby to miało więcej niz kilkanaście kilkadziesiąt wat....

Zrobić się da - tylko trzeba by downinąć / dowinąć.
Pytanie jakiem mocy jest trafo?
No i czy się kalkuluje zabawa.

Pewniej / prościej jest kupić nowe trafi.

albo podłącz szeregowo drugie takie trafo jak masz, ja kiedyś podłączyłem transformator 100w 21v i trafo 100w 37v i po wyprostowaniu mam 0 +43v -43v miała to być taka prowizorka na szybkiego ale działa do dziś :)

Powrót