• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Czym sie kierowac przy doborze wysokotonowego??

Reakcji
6
Witam!
Buduje dwudrozne kolumienki. Mam do dyspozycji glosnik Alphard SW-607 8 ohm. Obudowe juz wyliczylem (wym. wewn.:35x20x30cm- ok.21L). Planuje ja zbudowac z plyty wiorowej 12mm (nie za malo?) z jednym usztywnieniem. I byloby ok gdybym nie zatrzymal sie na glosniku wysokotonowym...:) nie wiem za bardzo czym sie kierowac przy doborze.Konstrukcja ma byc taniutka. Myslalem o tanich Alphardach TW 318 lub 401 . ale nie wiem czy beda wystarczajace(maja po 20W RMS). Czym sie ostatecznie kierowac przy wyborze gl.wysokotonowych? Czy musza byc porownywalne mocowo?

TW 401 ma 40W - to tak po pierwsze... Mocowo nie musza byc porownywalne... Ten wysokotonowiec ma dosc wysokie SPL a SW bardzo niskie - bedziesz musila stlumic wysokotonowca - a co za tym idzie pojdzie na niego mniej mocy... Scianki 12mm? No pewnie ze za malo...

TW401SX to badziewie.

Załączniki

• alphard_tw401sx_8om_129.gif
    alphard_tw401sx_8om_129.gif
    49.4 KB · Wyświetleń: 0
no ladnie gdybym o tym wczesniej wiedzial...:)

no ladnie gdybym o tym wczesniej wiedzial...:)

a co byscie polecali zamiast tego alpharda? oczywiscie majac na uwadze oczekiwany niski koszt budowy owych kolumienek:) ... mysle tak o wydaniu MAX 40-50zl na jedna kopulke...
natomiest ostatnio zainteresowal mnie STX GDN 17-80-8 SS ; cos o nim wiadomo dobrego?? pozdrawiam wszystkich

a gdzie ja dostane te glosniczki za 55zl? w ofercie TONSILA(www) ich nie znalazlem.na allegro tez... a 16tke jakas Tonsilowska bys mi polecil? nie chcialbym mieszac marek glosnikow...

Powrót