• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

De lorean 12"

Reakcji
0
Witam
Jakiś czas temu wpadł mi w ręce taki głośnik:
de lorean DL-350
12" twincoil
2*150 watt
Co to za ustrojstwo? Czy ma ktoś jakieś namiary na informacje o tym modelu?

Na googlach już siedziałem i jest sporo ale o ...... DMC-12 czyli sportowo-luksusowy produkowany przez DeLorean Motor Company w latach 1981 - 1983. Powszechnie znany jako DeLorean, jako że był to jedyny samochód produkowany przez firmę. Rozgłos z filmu Powrót do przyszłości jako wehikuł czasu był pośmiertnym sukcesem auta, produkowanego zaledwie przez trzy lata. Czasami gdzieś pojawi się coś o audio ale o tym modelu nic :(

Takero fotki wysłałem Ci na pocztę jeśli to nie kłopot to wstaw jakąś do tematu :) ja chciałem wstawić ale coś mi rozmiar wychodził ok. 100 KB.
Jak widać głośnik jest po małych przejściach bo brakuje jednej łączówki i kopułka przeciwpyłowa jest wgnieciona , a tak reszta jest OK. Koleś jakiś czas woził głośnik w bagażniku i chciał go wywalić na śmietnik.

Głośnik raczej mało atrakcyjnie wygląda jeśli mowa o jego konstrukcji, do tego ktoś mu wywalił terminal od jednej cewki - swoją drogą sprawdź czy nie jest spalona.
Jeśli chcesz coś z nim zrobić to zrób JIGa , zmierz mu ts-y, kup nową kopułke przeciwpyłową i terminal do drugiej cewki, pobaw się i sprzedaj :)

Dzięki za wstawkę. To ,że wygląd mało atrakcyjny to też zauważyłem ale co tu gadać mam go za free :) .Cewki są dobre bo podpinałem pod wzmacniacz i nawet gra. A co jego dalszego losu to jeszcze pomyślę , brałem też to co napisałeś czyli wstawić terminal ,wymienić kopułkę przeciwpyłową i na alledrogo :)

mozesz go jeszcze pomierzyc. za 20zl da sie zrobic JIGa i juz masz T-Sy ;). No chyba ze masz jakas tragiczna karte dzwiekowa, to wtedy tego jeszcze koszt dochodzi. W praktyce zeby cokolwiek zrobic wystarcza SB Live!, a na SB Live 24bit/audigy juz mozna "poszalec"

To raczej bez nowej karty nie poszaleje :( bo w stacjonarce mam AD1988B High Definition
a w laptopie Intel 82801 GBM ICH-M-High Definition Audio Controller :(

a mi sie nawet glosnik podoba i wydaje mi sie ze ma prawo nawet niezle zagrac. jedyna wada jaka przewiduje to dosc duza skrzynia
swoja droga membrana identyczna jak w moim DLSie :lol:

Pawel S. napisał:
swoja droga membrana identyczna jak w moim DLSie :lol:
i jak w samplu z chin którego u Irka widziałem :p
Sądzę że nie ma tutaj co mówić o tym czy głośnik ma prawo dobrze zagrać czy nie , trzeba wpierw zmierzyć TSy, a potem posłuchać i tyle :p

takero ta membranka może i podobna (tak samo jak i w lw800) jednak całą reszta w tym chińskim wyrobie wygląda znacznie lepiej ;)

Powrót