• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Denon pma-1060 przerywający potencjometr

Reakcji
0
Witajcie panowie, pytanie do zorientowanych czy da się jeszcze dostać potencjometr balansu L/R do Denona PMA-1060? Ewentualnie czy jakiś zabieg typu czyszczenie by pomogło w usunięciu jego przerywania? W pozycji zerowej/środek tj. równo L i R, lewy głośnik jest "martwy", a w niektórych pozycjach działa prawidłowo.

Zakupiłem wspomniany wzmacniacz przez olx i mam 13h, żeby skorzystać z pakietu ochronnego, słyszałem że są modele wzmacniaczy do których nie da się już dostać części zamiennych, a rynku nie znam, więc nie wiem czy go zostawić czy reklamować.

Będę wdzięczny za każdą odpowiedź!

Raczej odsyłaj. A ile za to dałeś? Jak więcej jak 300zł to szkoda się bawić jeszcze z naprawami.

Witajcie panowie, pytanie do zorientowanych czy da się jeszcze dostać potencjometr balansu L/R do Denona PMA-1060? Ewentualnie czy jakiś zabieg typu czyszczenie by pomogło w usunięciu jego przerywania? W pozycji zerowej/środek tj. równo L i R, lewy głośnik jest "martwy", a w niektórych pozycjach działa prawidłowo.
Retro Bowl 25
Zakupiłem wspomniany wzmacniacz przez olx i mam 13h, żeby skorzystać z pakietu ochronnego, słyszałem że są modele wzmacniaczy do których nie da się już dostać części zamiennych, a rynku nie znam, więc nie wiem czy go zostawić czy reklamować.

Będę wdzięczny za każdą odpowiedź!

Cześć! Jeśli potencjometr przerywa tylko w niektórych pozycjach, to bardzo możliwe, że wystarczy go porządnie wyczyścić preparatem typu Kontakt PR lub IPA. Tego typu usterki często wynikają z zabrudzenia lub utlenienia styków, zwłaszcza w starszych sprzętach.

Myślę, że stało się tak z powodu utleniania lub brudu na stykach potencjometru. Sugeruję czyszczenie za pomocą DeoxIT lub podobnego środka do czyszczenia styków, który często przywraca prawidłowe działanie.

Czy próbowałeś lekko otworzyć pokrywę, aby szybko przyjrzeć się elementom – czasami to po prostu brud lub lekkie utlenienie ograniczają kontakt? Zastanawiam się, czy starczy Ci cierpliwości, aby je odnowić, czy może wolisz dmuchać na zimne i zwrócić urządzenie?

Brzmi jak klasyczny problem ze zużytym potencjometrem — często czyszczenie preparatem typu Kontakt PR pomaga, ale to raczej doraźne rozwiązanie. Jeśli masz tylko 13 godzin na decyzję, a nie wiesz czy część jest dostępna, osobiście bym rozważył reklamację. Szkoda ryzykować, jeśli naprawa okaże się niemożliwa.

Powrót