• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Diagnoza pieca gitarowego na tda

Reakcji
14
Mam maly problem. Znajomy podrzucil mi piecyk laneya, ktory buczal i nie wzmacnial gitary... z glosnika tylko buczenie i poglos sieci.
Kostka tda kosztowala 2zl wiec ja wymienilem i czesciowo naprawilem go- po podlaczeniu kompa pod cd/line in wszystko ok gra jak nalezy.

Jednak gdy podlaczy sie gitare i wylaczony jest przester (bialy przycisk) wzmocnienie jest bardzo male.. Potek volume na maxa a z glosnika niewielkie wzmocnienie sygnalu i szum w glosniku... Jak wlacze bialym przyciskiem przester to Crunch i Master musze miec na ok 7-8pozycji potka aby zaczal wzmacniac sygnal i jak skrece na 10 to glosno jest ale zaglusza gitare duzy szum...

Wydaje mi sie ze tda jest caly bo inaczej nie gralby czysto po cd/line in.
W stopniu przedwzmacniacza sa 3scalaki: 2x TL072CN i CD4069UBE, moze ktorys z nich wymienic ?
Pogladowa fotka scalakow i bebechow laneya:

Co moze byc przyczyna braku wzmocnienia potkiem i szumow bez i z przesterem ?

Powrót