Witam,
Osobiście uważam, że poszerzenie pasma przenoszenia, czy to w dół, czy w górę powoduje zazwyczaj coraz większy wzrost kosztu zespołu głośnikowego (pasywnego). Spowodowane to jest koniecznością zastosowania bardziej "specjalnych" (i może bardziej skomplikowanych) części zespołu głośnikowego. Części odpowiedzialne za przeniesienie z jednej strony niskich, a i z drugiej strony wysokich są wtedy droższe. Następnie, gdy taki produkt trafi do dystrybutora lub dalej sklepu, to nie będę wypowiadał się na temat przypuszczalnych Oferowanych cen. Marketing jest trudny, co najmniej z powodu, że z 80% populacji świata, kieruje się też zasadą typu shut off, shut on, pomijając fakt posiadania odpowiednie kwoty środków finansowych na taki produkt. To tyle na temat.
Jeśli chodzi o kwestię zmaksymalizowania wierności przetwarzania, jestem (i byłem i będę) raczej zdania "prymitywnego", że podstawa, to co najmniej dwa jak najlepszej Jakości dwa zespoły głośnikowe (w pełni pasywne). Aktualnie korzystam z frontów (od kilku lat) 4way, z 30-ką z przodu, Vb80; fb24 i ciekawą tubą ultrawysokotonową. Cały projekt wykonałem w pełni sam, "kosztował" trochę pracy, co pamiętam. Owszem, sprawa dyskusyjna, lecz nastąpił "spory" rozwój i niedługo z niemałym żalem zmienię je na nowe całkiem nowej konstrukcji. Jeśli zapis nośnika jest dwukanałowy stereo, to słychać, że jest to odpowiednia jakość. Akurat nie mam (nie muszę) mieć sub`a, chociaż jeśli zapis nośnika posiada ścieżkę dla tego typu urządzenia, wskazane jest oczywiście użycie tego urządzenia. Podstawa to nośnik źródła, potem kwestia środków i pracy na zespoły głośnikowe. Dotychczas też, może tak się działo, że zmiany następowały tak szybko. że nigdy "nie zdążyłem" zrobić sub`a, dla siebie.
I jeszcze jedno, odnośnie akurat produktów Tonsil`a (i może nie tylko). Jeśli chodzi o szerokość pasma to zazwyczaj podawane, pozostaje pobożnym życzeniem lub mieści się w tolerancji +/- 10[dB] lub i spadku +0/-20[dB]. Natomiast, często uzyskiwane wartości f3, to też są zazwyczaj wyniki symulacji.
Pozdrawiam, Piotr01