• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Dlaczego w fabrycznych monitorach nie ma SSów, Seasów itp

Reakcji
4
Zastanawiam się dlaczego na allegro nie ma i w ogóle nie widziałem nigdy kolumn czy monitorków na głośnikach Etona, morela vify ss seasa peerlessa fabrycznie zrobionych itp itd. Dlaczego ? Dlaczego firmy nie produkują z tych przetworników zestawów głośnikowych?

bo nie szukasz.
dali 450, radmor LS30, proac - seas kt25 i 26f
były Dali z peerlessem

i wiele innych. po prostu producent się nie chwali zastosowanym przetwornikiem bo po co masz wiedzieć, że przetworniki w kolumnie za 5000 kosztują tylko 1000zł ;p

no i takze klient ktory ma zamiar wydac 5-50kPLN napewno nie szuka kolumn na allegro :lol:
taki klient wie czego szuka i zanim kase wyda jedzie do salonu i slucha. takiego sprzetu sie nie wystawia na allegro

ale zdazaja sie uzywki na SS itp

w sonusach często używane są znane nam markowe głośniki, tylko, że większość z nich jest jeszcze modyfikowanych, dodawane są dodatkowe magnesy itd...

Lub w niektórych przypadkach pewnie tylko wmawia się kupującym że są modyfikowane. Taki Serblin w Concertino zmieni kształt korektora fazy z pocisku w nakretkę od butelki w niskośredniaku, potem obetnie część wysokotonówki i juz są to głośniki modyfikowane. Klient się jara, Serblin kasuje jak za zboże...

Przemek, a co byś powiedział o WLM La Scala ? głośniki do nich kupuje isę w greltonie za 350 zł + przesyłka (W 200 S 8 + TW 70 8) do tego zwrotka pierwszego rzędu a podłogówki kosztują kosztują 10,5k zł :???:

mor den siur napisał:
Przemek napisał/a
Klient się jara, Serblin kasuje jak za zboże...

Biorąc pod uwagę aktualne koszty produkcji zboża i ceny skupu, to trochę nie na miejscu porównanie :wink:
haha, prawda :wink:

ahaaaa, no bo właśnie nie widziałem nigdy, żeby gdzieś pisali z jakich głośników zrobione sa konstrukcje.

Sonus Faber... drogie cholerstwa, ale wygląd ( i zapewne odsłuch ) są jak sztuka. Piękne, chyba zaczerpnę sobie jakaś budę pod swoje monitory :twisted:

Sonusy ładne ale przez ilość naśladowców straciły dla mnie swój urok ;). Nie chciałbym być jednym z wielu co ma coś a'la sonus.

El_liero napisał:
ahaaaa, no bo właśnie nie widziałem nigdy, żeby gdzieś pisali z jakich głośników zrobione sa konstrukcje.

no bo nikt tego nie podaje. tak jak pisałem wyżej - głupio mówić klientowi, że jego kolumna za 5000zł zbudowana jest z podzespołów kosztujących 1000zł, do tego skrzynka i ponad 3000zł przycinki za znaczek :)
no i tak nie kusi żeby skopiować jako DIY bo musisz mieć i rozebrać żeby obadać.

Pawel.S - z twoimi zdolnościami to tylko czekać na info o nowej konstrukcji.

Pawel.S - sorka popatrzyłem na post El_liero ;p Ale ładne kolumienki, nawet jakby na 2 lub 2,5-way je zrobić.

Powrót