• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Dołożyć tranzystory do wzmacniacza A-136

Reakcji
0
Czy mogę dołożyć jeszcze dwie pary tranzystorów do A-136 bez zmieniania pozostałych części na płytce ? Jakie zasilanie wtedy można podać na układ ?
http://www.advanceelectronic.pl/pl/p/A-136.-Koncowka-mocy-200W-bipolarna./62
4fc4e7fba517e9ee54c128a5d99b94a7_1542825310.jpg

Panie a po co ci to, mocy nie starcza?

Mocy dużo , ale co szkodzi dokleić jeszcze dwie pary ? marzy mi się +-75V. Widziałem schematy innych wzmacniaczy 8 par +-100v . To wiem że się da, tylko czy A-136 też można tak rozbudować nie zmieniając pozostałych elementów ?

Praktycznie zawsze trzeba dobrać wartości od nowa dla wyższych napięć. Albo zrób mostek z dwóch końcówek, tylko przydały by się jeszcze 2xA136 i na wzmacniaczach operacyjnych układ do odwracania fazy. Ja bym kombinował coś innego z większą ilością tranów.

Praktycznie zawsze trzeba dobrać wartości od nowa dla wyższych napięć. Albo zrób mostek z dwóch końcówek, tylko przydały by się jeszcze 2xA136 i na wzmacniaczach operacyjnych układ do odwracania fazy. Ja bym kombinował coś innego z większą ilością tranów.

To jednak wolę tą drugą opcję. Poszukam ciekawego schematu ( łatwego do przerysowania ) i sam zrobię płytkę jak nie będzie do kupienia.

Powrót