• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Dobór głośnika i wzmacniacza pod subwoofer do pokoju 25-30m2

Reakcji
0
Witam !
Planuję zbudować subwoofer, który miałby grać z zestawem 2x70W (tonsil) w pokoju 25-30m2 (czasem większe przestrzenie ale bardzo rzadko)

1. GŁOŚNIK: Jaki głośnik ? Mój przedział to 25-32 cm. Co polecacie ? Chciałbym aby głośnik był niezbyt drogi a dobry (podobno stx-27-300/150 SS obija się o nabiegunniki przy większym rozkręceniu - a to był mój typ) Kwota na głośnik do 150zł.

2. WZMACNIACZ: Jaki wzmacniacz polecacie do wytypowanego przez was głośnika ? Kwota również do 100-150zł. Może być jakiś kit, schemat itp. (Cena bez transformatora - ew jakieś konkretne budowy z trafem)

Dodam, że planowałem zrobić suba na STX GDN 32-500 lecz wzmacniacz do niego to dla mnie zbyt droga sprawa (żeby rozkręcić głośnik).

Proszę o konkrety. Pozdrawiam

Sewes napisał:
1. GŁOŚNIK: Jaki głośnik ? Mój przedział to 25-32 cm. Co polecacie ? Chciałbym aby głośnik był niezbyt drogi a dobry (podobno stx-27-300/150 SS obija się o nabiegunniki przy większym rozkręceniu - a to był mój typ) Kwota na głośnik do 150zł.
Tanie i dobre to jest tanie wino, bo jest dobre i tanie.
W przypadku głośników to średnio działa

Czego oczekujesz od suba?

Za tę kasę, najlepszym wyjściem jest szukanie okazji wśród używek.
Na pewno wyjdzie to lepiej niż kupno nowego sprzętu.

Głębokiego zejścia (niskiego), szybkości, dynamiczności i ogółem KOPA ! (brakuje mi głębszego basu, gdy np. oglądam film akcji [tego łub bum itp :P] ) Chciałbym aby w miarę był uniwersalny: film, efekty w grach, muzyka (różnorodna: od jakiegoś ala disco-polo poprzez pop, rock, techno aż do ostrego metalu). Nie chciałbym aby sub był tylko głośny a 'jakościowo' cienki (ala pierdzenie, strzelanie zamiast głębokiego basu)

Się wyklucza. Głębokie zejście czy szybki i dynamiczny lub kompromis.

Miałem na myśli żeby nie był mułem ale żeby też nie grał płytko. Więc możemy iść na ten kompromis. A co myślicie o STX (bo przy nich moja myśl) ? Gry i film nie wymagają jakiejś super szybkości lecz głównie to będzie SUB do MUZYKI - a w muzyce uważam, że oby dwa te elementy są ważne.

UWAGI MODERATORA
Prosze zmienic nazwe tematu na sensowny, zgodny z regulaminem - w przeciwnym razie temat jutro wyląduje w koszu

Powrót