• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Dobór głośników do 3way do Faital 15FH500

Się nie przejmuj, tak się można pobawić z nudów, ale impedancję w obudowie, szczególnie na dole będziesz miał totalnie inną, więc nie przywiązuj się do tej symulacji.

Zresztą nawet to co zrobiłeś z tych grabowanych charakterystyk na razie się nie bardzo do czegokolwiek nadaje.
Zrób obudowę, pomiary i razem coś wymyślimy na forum.

W takim razie zamawiam LaVoce MAN061.80, Faital HF111 i tubę LTH102.

Jak najlepiej zorganizować sobie pomiary w obudowie?
Czy zrobić np 3 obudowy testowe dla każdego głośnika osobno? Np 150l na woofer 10 na średni i np 5 na wysokotonowkę.
Czy może jedną obudowę docelową i założyć że będzie ok. Podejrzewam że pierwsza opcja...

Nie. Robisz już kolumny. Możesz oczywiście docelowe, ale jakby była potrzebna korekcją kształtu to możesz zrobić z byle czego do pomiarów. Jak się zrobi ciepło jedziesz na działkę, w taki mniej wietrzny dzień, bierzesz drabinę na dwór, na drabinę kolumnę i mierzysz. 3 drogi w domowych warunkach trudno inaczej.. Trochę zabawy niestety logistycznej. Zacznij od złożenia sobie zestawu pomiarowego do arty. Przeczytaj manual do arty, tutoriale Pogromcy. Możesz potrenować na czymś małym w domu żeby zobaczyć jak to wszystko działa.

Działaj. Ciekaw jestem efektów.
Możesz pokazać rysunek obudowy zanim ją wykonasz. Zawsze lepiej to skonsultować niż coś przeoczyć.

Wstępnie coś takiego mi się podoba(całkiem podobne do http://www.troelsgravesen.dk/Jensen_Bob.htm)

Obudowa około 150 litrów na woofer + góra (o ile dobre założenia w winisd przyjąłem)

Btw, do tej pory nie miałem nigdy do czynienia z tubami. Jak przyjechały to się zdziwiłem że one takie ciężkie i mnie olśniło że są aluminiowe i stad ta cena :)

Ostatnia edycja:
:D Zgadza się, są z aluminium ;)
133L to jak dla 18". Ja bym nie przekraczał 100L dla 15", inaczej ten bas będzie rozleziony i taki mułowaty. Z niskim strojeniem też nie ma co przesadzać. Oczywiście wiem, ze to konstrukcja do domu, więc można trochę niżej. 40Hz to według mnie minimum dla tego głośnika.

Macie może jakieś inne propozycje wyglądu obudowy? Linki mile widziane do gotowych konstrukcji

Jakby co to mój temat nie umarł. Ciągle kompletuje części. W dalszym ciągu czekam na dostawę drivera (już prawie miesiąc), a w międzyczasie pojawiły się:
- interfejs audio Scarlett 2i2
- mikrofon Dayton Audio EMM-6
- płyty mdf, fornir, ściski stolarskie
- terminale, kable
- różne wariacje obudowy,
- ...
- szlifierka mimośrodowa :)

Powrót