• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

dobór głośników stx do symasyma

Reakcji
0
STX 15 100AKX + Vifa DX25 czy STX 18-130AKX + Vifa DX25, które lepiej zagrają w połączeniu z symasymem?z charakterystyk widzę że 18akx lepiej wygląda i ma większe moce co o tym sądzicie?proszę o pomoc

DIGIPROCOMP, ten glosnik koszluje 130 zl
a ta zwrotnica jest dokonca dopracowana pod ten zestaw nic nie trzeba poprawiac :?:

Zdecydowanie lepszy jest Tonsil GDN 17/100

Oddałem do sklepu po jednym dniu użytkowania nieczekając nawet na tzw. wygrzanie i nie czekając do pięciu dni ustawowych. Ale jak tobie się wydaję, że Tonsil jest good to ... Twoje uszy i złotówki.

Na Audiostereo jeden ze znających się najbardziej w tej tematyce dość jasno wyraził swoje opinie o tym głośniku, wsytarczy wpisać jego symbol.

uparłem sie na te stx bo ładnie wyglądają a i źle nie grają,no i mam subwoofer na stx 32-300 do którego chcę dopasować stereo, nie jest to rewelacja ale na moje wymagania to ten subik jest wystarczający,chyba że są jakieś inne żółte głośniki które mogę użyć do stereo i będa dobrze grały?pozdrawiam i dzięki za wypowiedzi

żółte to mogą być KEPy, ale 239zł sztuka. albo STX AKX lub SK.

mkul napisał:
http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=39735&p=1#k
przeczytałem pierwszą stronę tego tematu i więcej tu gdybania niż opinii, a jak są to wcale nie najgorsze żeby nazwać to "besztaniem", jedynie marudzenie na przeciąganie basu. dalej nie chciało mi się czytać bo same "papierowe spece" z tekstami typu "mniejsza efektywność (0.23%)" :lol: - jak on zmierzy 0.23% :?:

Chodziło o posty misiomor-a, wiele się można od niego nauczyć, a pegelmesser dalej sobie spekuluje zamiast trochę poczytać.

mkul napisał:
Chodziło o posty misiomor-a, wiele się można od niego nauczyć, a pegelmesser dalej sobie spekuluje zamiast trochę poczytać.
no to masz "opinię" misiomora
Na pewno ta 18-tka szczytem techniki nie jest, cewka tylko 26mm, do tego pierwszy mod membrany już przy 1kHz i break-up przy 4.2k, ale za to ma wysoką efektywność (0.62%) co obiecuje bardzo łatwe strojenie BR - obudowa 20dm3 40Hz wygląda zupełnie sensownie. Podłogowiec z pochyłą ścianką i podziałem 2k (a najlepiej niższym - w towarzystwie Seasa 27TBFC/G) może być niezły.
Tonsil GDN17/100 ma może cewkę o większej średnicy, ale za to Xmax jest mniejsze, efektywność dużo niższa (0.23%) przez co będzie wykazywał większą kompresję termiczną pomimo 35mm cewki, do tego obudowa 20dm3 40Hz będzie denna impulsowo (a w mniejszej strojenie BR będzie mocno problematyczne).

Nie wiem jeszcze jak u Tonsila wygląda wentylacja zawieszenia i czy ma on faradaya w napędzie.

Tak czy siak o ile jestem w stanie wyobrazić sobie projekt taniego i dobrego 2-way do nie za dużego pomieszczenia na STX-ie o tyle ten Tonsil jakoś mnie nie przekonuje.

na potęgę gdybanie z papierka. zero "miałem, słyszałem". więc ja mogę napisać "dla mnie wydaje się, że to dobry głośnik" i mamy remis :wink:

po prostu niektorzy potrafia cos niecos wyniesc z samych parametrow - oczywiscie niewszystko sie da i nic nie zastapi odsluchu, ale jakies tam pojecie o mozliwosciach glosnika jak najbardziej mozna miec...

Powrót