• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Dobór nagłośnienia na otwartą przestrzeń

Reakcji
0
Mam małą prośbę do osób, które zajmowały się nagłaśnianiem wolnej przestrzeni. Dostałem w pracy za zadanie dobrać i zakupić nagłośnienia na teren budowy. Ma to być zestaw mikrofon ze wzmacniaczem + dwa głośniki (najlepiej chyba tubowe). Problem mam z doborem mocy wzmacniacza i SPL głośników. Zestaw ma służyć do przekazywania poleceń na budowie, a tam jak wiadomo jest dosyć głośno. Słyszalny ma być w promieniu ok. 20m.
Czy ktoś umiałby podpowiedzieć w jaki sposób dobrać sprzęt?

hahah megafon, dobre.
A jak nie dobre to kup estradówkę + wzmacniacz z zapasem 20-30% mocy.
Albo kup sam przetwornik co ciągnie średnicę (500-3k) do mowy, wsadź w obudowę i tyle. Nie musisz sie tutaj przejmować zadnymi aspektami fizyczno-akustyczno-elektronicznymi. Na budowę bydzie jak znalazł :)

są systemy rozgłoszeniowe PA (public address), albo DSO (dźwiękowe systemy ostrzegawcze). Tam sie stosuje urządzenia głośnikowe takie jak ty szukasz. Bosch robi między innymi takie, na dworcach, w kościołach masz takie.

Ok, dzięki za odpowiedzi. Udało się już skompletować cały zestaw PA. Wybór padł na dwa głośniki tubowe monocara, każdy po 105dB, plus wzmacniacz (też monocar) . Myślę, że tyle im wystarczy na budowie;)

Powrót