• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Dobór obudowy do SUBa ?

Reakcji
0
Witam wszystkich.
Jestem tu nowy i potrzebuję pomocy -chcę zbudować SUBa (napęd SUB150) i mam do Was prośbę, a mianowicie:
- proszę o pomoc w doborze głośnika i obudowy do niego
- czy głośnik STX GDN 22-140-8SCX, czy lepiej STX GDN 30-500-4AP
- czy obudowa closed, czy lepiej B_R
- jaki litraż do danego zestawu itp - wasze przeliczenia(dla porównania), i praktyczne doświadczenia

Jak byście to zrobili najlepiej dla siebie, (o finanse nie pytajcie, bo sprzęt jest podany)
Zdecydowałem się napisać, bo po przeczytaniu tylu postów, zamieszało mi się w głowie- każdy coś tam dorzuca od siebie i wychodzi na końcu coś ...... tam

Podałem 2 głośniki, i dwie wersje obudów - jeden wzmacniacz
proszę o wyrozumiałość

pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc

oj chyba poleci do kosza temat. Winisd + poradniki na forum, akurat sub to najprostsza sprawa. Możesz też kupić dość udanego vk7810/7820/7830 koło 240zł z solidnym wzmacniaczdm, jest szybki.

Zacznijmy od tego co wymagasz od subwoofera i do czego chcesz go używać oraz w jakim pomieszczeniu.

Re: Dobór obudowy do SUBa ?

ferguson7600 napisał:
(napęd SUB150)

A może coś więcej?

Podałeś dwa różne głośniki więc odpowiedz na pytanie mojego przedmówcy.

Sub 150 dla drugiego głośnika jest za słaby. Do gdn 22-140-8 scx najlepszy od IRKA będzie SUB 140/8 (idealny). Nie wiem jak jest z tym subem 150 jeśli on ma 150W dla 4 OHM to jest nawet za słaby do pierwszego głośnika :) Kup u Irka Sub 140/8 + gdn 22/140/8 scx i będziesz zadowolony (dosć sławny subwoofer - dużo ich w sieci). Jeśli twój pokój jest większy niz hmm 25m2 (może nawet mniej) to ten gdn 22 będzie zbyt mały, więc drugi głośnik byłby odpowiedni ale nie na takim panelu.

WZMACNIACZE:
Dla STX GDN 22-140-8 SCX - SUB 140/8 (pow. pomieszczenia do ok. 25m2)
Dla STX GDN 30-500-4AP - SUB 300 (powinien wystarczyć [proszę o potwierdzenie lub ew. poprawę]) (pomieszczenie większe od 25m2)

OBUDOWY:
STX GDN 22-140-8 SCX - bass-reflex; 25-30l; 40HZ (strojenie opcjonalne)
STX GDN 30-500-4AP - bass-reflex; 65l; 30-35Hz (opcja)

Oczywiście to jest tylko przykładowa aplikacja obudów (zależy gdzie, do czego, czego wymagasz itp.) Nikt nie broni Ci użyć np. GDN 30-500-4AP w pokoju np. 15m2 - ale wydaje mi się, że to lekka przesada :) . Myślę, że rozświetliłem Ci z grubsza sytuację. Jeśli chcesz ten mocniejszy głośnik to przygotuj się na większe koszta wzmacniacza/panelu.

Wzmacniacz Irka na pojedynczym TDA wcale nie jest za słaby do GDN-22-140.

marian napisał:
Wzmacniacz Irka na pojedynczym TDA wcale nie jest za słaby do GDN-22-140.
Możliwe. Lecz seryjnie TDA wyciska te 70-80W więc TEORETYCZNIE wydaje się być za słaby. 140/8 jest zdecydowanie lepszy :)

Akurat tak się składa że miałem ten głośnik podłączony pod tego TDA i spokojnie wystarczało...no ale dobrze mieć zapas mocy,zwłaszcza jak ktoś gra głośno.

Do cichego grania wystarczy, jednakże dla tego głośnika nawet mostek jest za słaby, aby mocniej pograć :) Sprawdzone w praktyce.

Nie chce się kłócić ale już pojedynczym TDA można osiągnąć Xmax tego głośnika,więc jak mostek może być za słaby? może po prostu za słaby sygnał podałeś.

No ja na panelu Irka w wersji 4Ohm, czyli oddającym SCX'owi 90W też mam podobnie odczucie. Przy pełnym wysterowaniu (mocno świecący clip) może się wydawać, że głośnik pracuje na granicy 'zmęczenia', i więcej W po prostu dałoby mu popalić :razz: Chyba, że ma to związek z niekontrolowaniem membrany przez sam wzmacniacz w zakresie mocy maksymalnych :roll: Chociaż nie lata też jak szmata..

Zastanawiam się, czy gdyby postawić obok siebie dwa identyczne suby 8Ohm'owe, tylko że sub 1 byłby pędzony wzmacniaczem 90W/8Ohm a drugi 140W/8Ohm (np. w/w panele Irka) i oba oddawałyby moc 90W, to czy dałoby się odczuć jakąś różnicę ? A gdyby miały oddawać np. 30W ?

Konradus99 napisał:
Zastanawiam się, czy gdyby postawić obok siebie dwa identyczne suby 8Ohm'owe, tylko że sub 1 byłby pędzony wzmacniaczem 90W/8Ohm a drugi 140W/8Ohm (np. w/w panele Irka) i oba oddawałyby moc 90W, to czy dałoby się odczuć jakąś różnicę ? A gdyby miały oddawać np. 30W ?

Wzmacniacz nie oddaje tyle watów w muzyce ile jest napisane w specyfikacji,żeby podał na głośnik max swoich możliwości musiał byś mu zapodać sinusa,a takowych w normalnej muzyce nie ma...no chyba że słuchasz bas testów,to co innego,tam właśnie jest sinus w większości przypadków. Więc ani ten pierwszy nie dostarczy głośnikowi 90W ani ten drugi 140W...ale za to ten drugi może dostarczyć 90W... i teraz zgadnij co się stanie z tym głośnikiem jak mu dasz 90W i sinusa powiedzmy 30Hz :wink:

Im mocniejszy wzmacniacz tym mniejsze prawdopodobieństwo że zostanie przesterowany,dlatego głośnik pod mocniejszym wzmacniaczem lepiej gra.

marian napisał:
Wzmacniacz nie oddaje tyle watów w muzyce ile jest napisane w specyfikacji,żeby podał na głośnik max swoich możliwości musiał byś mu zapodać sinusa,a takowych w normalnej muzyce nie ma...no chyba że słuchasz bas testów,to co innego,tam właśnie jest sinus w większości przypadków.

Wiem, że wzmacniacz nie oddaje tyle mocy na ile odkręcona jest gałka 'volume', nie o to mi chodziło.

Ustawiamy dwa w/w suby. Materiałem testowym jest jakiśtam utwór z dynamiczną linią basową (HH, Rap itd.) . Ustawiamy poziom głośności identyczny w obu przypadkach. Poziom ma być taki, żeby w pełni wysterował wzmacniacz 90W (przy uderzeniach basu). Podczas testu wzmacniacz 90W będzie pracował na granicy możliwości a 140W nie. I chodzi mi właśnie o tę różnicę.

Głównie ciekawi mnie różnica w panelach Irka, które mają limitery mocy.

Konradus99 napisał:
Podczas testu wzmacniacz 90W będzie pracował na granicy możliwości a 140W nie.

No właśnie,wtedy we wzmacniaczu 90W pojawić się może przester.

A jeśli chodzi o to jak będzie grał ten sam głośnik tylko z różnymi dawkami mocy,czyli 10,20,50 czy 100W,to może zacytuje słowa Irka: "będzie grał tak samo,tyle że głośniej".

marian napisał:
Nie chce się kłócić ale już pojedynczym TDA można osiągnąć Xmax tego głośnika
Chyba na przesterach :)

marian napisał:
więc jak mostek może być za słaby? może po prostu za słaby sygnał podałeś.

Testowałem 8 calowe stx'y z mostkiem TDA i ze wzmacniaczem tranzystorowym 200W, "wolały" być zasilane tym drugim.

Powrót