• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Dobór przekładni transformatora głosnikowego do impedancji kolumn

Reakcji
3
Witam wszystkich.

Bedę składał wzmacniacz PP na lampach 6L6 lub pokrewnych. Zdecydowałem, że transformatory głośnikowe będą robione na zamówienie i chciałbym zapytać o kwestię odpowiedniego doboru impedancji uzwojeń wtórnych do impedancji kolumn. Standardowo stosuje się odczepy o wartościach 4 i 8 Om. Jednak po przejrzeniu różnych wykresów impedancji kolumn, trzeba powiedzieć, że takie wartości nie będą najtrafniejsze, ponieważ większość kolumn o impedancji znamionowej 8 Om w rzeczywistości ma tę impedancję na poziomie pomiędzy 5 i 8 Om, często oscyluje to wokół 6 Om, natomiast większość kolumn znamionowo 4 Om ma średnią impedancję w okolicy 3-4, a minima poniżej 3.

Chciałem zapytać bardziej doświadczonych kolegów jak wyglądają zazwyczaj impedancje kolumn głośnikowych i czy są jakieś typowe charakterystyki dla zespołów 2, 2,5 i 3 drożnych? Dodatkowo którą częścią pasma się kierować ustalając impedancję uzwojeń? Intuicja podpowiada mi dolną cześć pasma, gdzie wzmacniacz oddaje największą moc.

Kolejny problem to korekcja impedancji w miejscach jej gwałtownego wzrostu przy podziałach i rezonansach na niskich częstotliwościach. Kompensować, czy nie kompensować? I czy kompensacja wpływa negatywnie na brzmienie?

Wiem, że wzmacniacze lampowe to nie domena tego forum, jednak liczę na podpowiedzi kolegów z branży, którzy spotkali się z klientami z takim sprzętem i wszystkich, którzy mają doświadczenia ze współpracą wzmacniaczy lampowych z kolumnami.

Moje pytanie jest adresowane do praktyków, którzy tworzą kolumny głośnikowe i są w stanie na podstawie swoich praktycznych doświadczeń określić najbardziej prawdopodobne schematy przebiegu impedancji kolumn w zależności od topologii filtrów i zastosowanych podziałów pracy poszczególnych przetworników. Na Triodzie można się dowiedzieć sporo ciekawych informacji o lampach i układach lampowych, niestety prawie nic o zestawach głośnikowych, a to właśnie one determinują impedancję uzwojeń wtórnych transformatorów.

Powrót