• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Dobór wzmacniacza/Honda Civic V HB

Reakcji
0
Jestem posiadaczem Hondy Civic V HB, jest to ciężkie auto jeśli chodzi o CA. Aktualnie jestem na etapie przebudowy części audio na nieco lepsze, aktualnie na przodzie gra zestaw Helix B62C (według mnie nie trafiony zakup) podłączony pod radio Pioneer MVH-1400UB , masaż z założenia ma zapewniać subwoofer STX SW.STX.10.2.400.2x4.F.S.PP puki co tego nie robi bo nie ma jak ponieważ pracuje pod kontrolą Magnat The Rock 600, który sobie nie radzi z subwooferem. Postanowiłem że zrobię coś co zmieni moje CA na plus no ale jak to bywa mam ograniczony budżet dlatego wpierw planuję zakupić mocną 4 kanałówkę, która okiełzna subwoofer oraz wyciągnie nieco więcej z przodu (jestem świadomy że najlepszym wyborem był by zakup osobno pieca 2CH na przód oraz monoblock'a pod sub ale ograniczony budżet zmusza mnie do szukania mocnych 4 kanałów). Na chwilę obecną znalazłem kilka dosyć fajnych piecyków tylko nie wiem, który z nich będzie się nadawał pod moją ubogą konfigurację.

Namierzone wzmacniacze:

- RODEK R4100N 300zł
- RODEK R480FRD 400zł
- Audio System Twister F4-380 350zł
- u-Dimension jr. 4.300 410zł
- Velocity VRD450 400zł
- Pioneer GM X944 350zł
- Vibe Black Box III 400zł
- Sony XM5540 370zł

PS. W najbliższym czasie zestaw Helix B62C zostanie zastąpiony zestawem AMA BL160 + Missiony

Właśnie też nad nim myślę ale właśnie obawiam się o przód że głośniki dostaną za dużo mocy i pójdą z dymem.

Z tej listy:
U-dim jr
Pionek ale nie 944 a 924
Ew ten sony

Ostatnia edycja:
Trafiłem dzisiaj jeszcze ESX Signum SX-460 ale po za tym że firma jest godna polecenia nie wiem praktycznie nic o tym wzmacniaczu.

Producent na papierze podaje takie dane ale nie wiem czy są one faktyczne czy też zaniżone:

4 kanały
4 X 60W RMS 4 Ohm
4 x 90W RMS 2 Ohm
2 x 180W Rms 4 Ohm
Pasmo przenoszenia - 20Hz - 30kHz
Dampingfactor - 200
Stosunek sygnału do szumu - 90dB
Separacja kanałów - 74dB
Zniekształcenia nieliniowe (THD & N) - < 0.5%
Czułośc wejściowa - 0.2 - 5V
Filtry HP i LP dla kanałów 1/2 i 3/4.
Podbicie basu 0-12dB .
Masa 6kg.
Wymiary - 282x50x330

Miałbym ciekawego PPI 2075 - o ile jesteś czymś takim zainteresowany

Dobre hamerykańskie waty :) Z aliante 12" radził sobie bez problemu :D:D:D

Przemyśl :P

Dzięki za propozycję ale już się zdecydowałem i mój wybór padł na AS F4-380, dlatego że jako jeden z nielicznych dysponuję wystarczającą dla mnie mocą a przy tym jest stabilny w mostku 2Ohm.

Ten as jest jałowy na wysokich jak gobi w wilgoś.

Ten ppi to kawał klasowego grania.

Powrót