• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

doklejanie magnesu

Reakcji
412
witam
mam pytanie jesli chce doklejac magnes do glosnika to ta strona ktora sie odpychaja tak?? i kolejne rowniez ta strona ktora sie odpychaja?? i co mi to daje?? i jakim klejem moge to pokleic??

daniel69 napisał:
jesli chce doklejac magnes do glosnika to ta strona ktora sie odpychaja tak??
Tak.

daniel69 napisał:
i kolejne rowniez ta strona ktora sie odpychaja??
Po co kolejne?! Lepiej jeden większy.

Doklejenie powoduje wzrost Bl i spadek QTS, przede wszystkim.

daniel69 napisał:
i jakim klejem moge to pokleic??
Bluetac czy jakoś tak.

Zwykły poxipol szary bedzie trzymał jak wściekły. Sam magnes sie już trzyma po prostu przyciagajac sie do metalu nabiegunnika a klej to juz tylko formalnosc.

Jak dasz za duzy lub za dużo magnesów to Qts zacznie spowrotem rosnać, wiec wszystko z umiarem ;).

hehe wszystko z umiarem :D oki dzieki tak wlasnie myslallem i mialem zamiar pokleic poxipolem szarym bo wlasnie taki klejek mam :D i nie bede nic kupowal...

dragon napisał:
Co do kleju to można użyć byle czego, nawet na wikolu się trzymie :)
no nie wiem, przeciez wikol to typowy klej do drewna, moze i jakos sie bedzie trzymac, ale nie chcialbym zeby magnes wazacy 0,7kg spadl mi na elektronike na dole budy

Tasior napisał:
Sam magnes sie już trzyma po prostu przyciagajac sie do metalu nabiegunnika

eee ale tylko wtedy gdy chcemy zeby qts wzrosnal...
Widać że nigdy nie ekranowałeś głośników :)
Początkowo magnes który doklejamy odpycha się od układu magnetycznego (póki nie dotknie nabiegunnika), jednak gdy to się stanie wtedy trzyma się.

Takero,mam 2 magnesy obok siebie,a nawet 4 i przeciez testuje to... jak doloze magnes tak zeby sie odpychal,to sie odpycha,jak docisne do nabiegunnika i puszcze go,to sie przesunie o 3-4 cm i zacznie go przyciagac,chyba ze bedzie mocny to go podniesie i obroci... (obruci?)

Nie na temat...
Tasior napisał:
obroci... (obruci?)
obróci - jak obrót-obroty - odmienia się ;]

Dziwne...
Mi się nic nigdy nie przesuwa - chyba że już kleje - wtedy klej działa jak smar i potrafi się obrócić, ale na sucho nic takiego się nie dzieje.

Powrót