• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Dowinięcie uzwojenia wtórnego.

Reakcji
2
Witam,

muszę dowinąć uzwojenie twórne transformatora toroidalnego celem uzyskania wyższego napięcia. Nie będzie tego dużo, raptem ze 4V. Dlatego zwracam się z prośbą o pomoc. Proszę o informację czy todatkowe zwoje mają stworzyć wartstwę i muszę je rozłożyć równomiernie po całej powierzchni rdzenia czy mogę napinąć zwój przy zwoju ? Ma to jakiekolwiek znaczenie dla poprawnej pracy transformatora z rdzeniem toroidalnym ?
Jeszcze nie sprawdzałem eksperymentalnie ile wychodzi zw/V dla tego rdzenia ale na pewno nie będzie to dodatkowa warstwa nawijana z fabrycznym skokiem.

Pozdrawiam,
Jacek Zieliński

Wskazane jest na całej powierzchni. Chcesz uzyskać dowinąć do uzwojenia symetrycznego po 4V? Jeśli tak to koniecznie nawijaj dwoma drutami na raz by mieć równe napięcie na obydwu uzwojeniach.

Witam,

tak, uzwojenie symetryczne, będę nawijał bifilarnie, dwoma drutami na raz. Czyli raczej policzyć wymaganą liczbę zwoi i rozrzucić to po całym obwodzie ?

Jacek Zieliński

A tam rozrzucać, a producent rozrzucił? Nawijaj normalnie, zwój przy zwoju.

Witam,

no to teraz już całkiem głupi jestem, czekam na więcej opinii, policzę ile osób jest za równoniernym roałożeniem a ile nie. Producent, jak jednak zauważyłem, rozkłada to równomiernie, ponieważ początek i koniec danego uzwojenia jest obok siebi a pod izolacją nie widać iż aby to osiągnąć owijał rdzeń po jego zewnętrznej powierzchni prostym kawałkiem DNE. Nie wiem...

Jacek Zieliński

Witam,

zrobione, nawinąłem po całości rdzenia 9 zwoi i 38V zrobiło mi się 41V tak jak chciałem. Dziękuję za sugestie.

Pozdrawiam,
Jacek Zieliński

Witam,

zrobione, nawinąłem po całości rdzenia 9 zwoi i 38V zrobiło mi się 41V tak jak chciałem. Dziękuję za sugestie.

Pozdrawiam,
Jacek Zieliński

Dobrze, że nawinąłeś po całości, ponieważ głównie chodzi to o strumień magnetyczny, jak uzwojenia całkowicie się przecinają to masz większe przenikanie, lepszą sprawność. Należy zauważyć, że producent nawija tak, aby uzwojenie było po całym obwodzie rozrzucone.

Powrót