• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Drogi wypromieniowania energii z wnętrza obudowy

Reakcji
3
Witam. Zbliżam się wielkimi krokami do momentu wykonania wytłumienia do mojej konstrukcji. Czytając wątki związane z wytłumianiem nasunęły mi się następujące pytania.

1. Jakimi drogami wypromieniowuje energia z wnętrza kolumny głośnikowej? Chodzi mi o energię fali akustycznej a nie o energię cieplną w strukturze ścianek i materiałów tłumiących, a także o ich procentowy udział w całości.
Na myśl przychodzą mi:

• membrana głośnika, która wypromieniowuje odbitą falę z wnętrza kolumny
  • ścianki obudowy
  • tunel basreflex (wyższe częstotliwości)
W/g mnie dość dużą rolę odgrywa tu sam głośnik "atakowany" od tyłu :-) falą odbitą. Można byłoby to zmierzyć montują drugi głośnik membraną do środka obudowy, zabudować ten głośnik aby nie wpływał na pomiary. Np coś takiego:

pomiar.gif

Wymieniając wytłumienie wiedzielibyśmy w jakim stopniu wytłumione są dane częstotliwości. Stosując oczywiście docelowy głośnik i obudowę dałoby to myślę obiecujące rezultaty.

Drugi pomysł wymagałby już obudowy testowej aby sprawdzić ile dB wypromieniowują ścianki obudowy. A mianowicie umieszczenie kolumny z głośnikiem w zamkniętej skrzyni bez głośnika.

Co myślicie o takim pomyśle?

Temat ciekawy ale chyba niczego nowego sie nie dowiemy. Generalnie przedstawiles przy okazji problem jaki stwarzaja typowe obudowy glosnikowe. Dlatego najlepsza obudowa dla glosnika jest obudowa cylindryczna, z glosnikiem umieszczonym na jednym z koncow ( dres bas tuba car audio ). Jesli taki cylinder bedzie wystarczajaco dlugi, to dostaniemy klasyczna linie transmisyjna. I tak mamy w skrocie odpowiedz dlaczego dzwiek z TL jest git :)

A nie byłby to dobry pomysł na pomiar "jakości" danego wytłumienia a nawet sposobu ułożenia wytłumienia w kolumnie?

Powrót