• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Duże 3 way na SS

Reakcji
39
Witajcie
Zbliża się pewien okres gdzie trzeba się wziąć za kolejny projekt, mianowicie kolega, nazwijmy go Karol, poprosił mnie o zrobienie kolumn do jego salonu, ok 38m2. Dość sporo metrów, założenia są duże 3w!
Obecnie mam zapaśne głośniki:
Scan speak 26w/8534 nisko (89db)
Scan speak m15/4624 średnio (92,4 db)
I walające się Scan speak d2010/8513 wysoko ( niestety efektywność 88db), więc będę musiał wymienić, zakupić coś innego. Pytanie tylko na co, zastanawiałem się nad d2608/913000(hds 91.3 db).
Czy takie połączenie wg was jest adekwatne. I czy może zrobić konstrukcje na 2 wooferach, typowe 3w na dwóch wooferach w równoległym połączeniu odpada tak mi się zdaję, bardziej 3,5 drogi, czyli wielka budka ok 120-140 litrow. Ale czy jest sens, zastanawiał bym się nad ilością basu w takim metrażu, temu 3,5w.
Wizualnie konstrukcja ma podchodzić pod magico M5 😀, chodzi o formę projektu.
Zwrotnice też trzeba będzie mi pomóc ogarnąć, ale najpierw obudowa.

Ostatnia edycja:
Myślę, że bez problemu skleisz ten zestaw głośników co masz jeśli chodzi i efektywność :)

Z woofera powinno zejść trochę db, wolę się upewnić.
Kolumny będą miały ok 120cm wysokości, szerokość jak i glebokosc, kwadrat 40x40. Na razie zakładam co będzie mi potrzebne, jeżeli chodzi o materiały. Ciekawe jak to będę obracał w powietrzu, czy na stole hehe
Będę raportował postępy.

Zrob sobie symulacje docelowych paczek z tymi glosnikami. Mozesz sciagnac pomiary i impedancje i wrzucic do projektu. Zrobisz symulacje dyfrakcji, wstepnej zwrotnicy i bedziesz widzial czy glosniki beda do siebie pasowac.

Powrót