• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

DVD POMOCY

takero, mam DVD onkyo DV-S555(dość stare ale jakość obrazu a w szczególności dzwięku jest bardzo zadowalająca),właśnie laser mnie do niego kosztował 30zł(bez napędu,firma PIONEER).Wymieniłem i hula do dziś bez żadnych zarzutów.
Niesądzę że laser do tego ustrojstwa będzie droższy.Choć laser do mojej zmieniarki CD onkyo DX-C530 to koszt 140zł(też wymieniałem ,był to KSS 240 bodajże).W większości przypadków siada laser,a odruchy całego napędu są nim sterowane(wiadomo),czyli np. w moim DVD nie startowała nawet płyta,po wymianie samego czytnika śmiga aż miło :)

Niech sprawdzi symbol lasera i się dowiemy ile takie cudo kosztuje w tanich zabawkach (choćby z ciekawości).

przeczyscilem laser byl dos brudny ale nic nie pomoglo nadal plytka sie nie kreci i nie odczytuje laseru nie bede kupowal chyba ze do max 10 zl bo napewno ze 30 zł bedzie mnie nowy kosztowal a za tyle moge miec jakies dvd z allegro;/ sprawdze silniczek jeszcze

Z uszkodzonym silniczkiem to ja sie spotkałem ok 10 razy w ciągu 3 lat przy naprawach DVD. a robi się tego na co dzień kilkanaście sztuk. Nie twierdzę że w tym wypadku może to nie być uszkodzony silniczek, lecz ja na początek sprawdził bym czy w zasilaczu nie ma jakiegoś podejrzanego elektrolita a potem przelutował lub wymienił draiwer od lasera bo on także steruje 2 lub3 silniczkami. w 60% przypadków to pomaga.
Przesuń laser do końca wózka i włącz zasilanie i sprawdź czy zjedzie do początkowej pozycji.
sprawdź taśmy jeszcze

wyslij te dvd do kogos kto sie na tym znac zeby stwierdzic co mu dolega jak zlom to unikniesz kosztow zlomowania tylko stracisz wysylke i piwo :)

Powrót