• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Dwie drogi na Monacor SPH-165 KEP i Morel MDT-29 + sub na MDS08 w bocznej ścianie

• Autor wątku Autor wątku K0Mii
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
witam!
Mam zamiar zbudować kolumny ze zintegrowanymi subwooferami w bocznej ścianie. Suby będą na Intertechnik MDS08

umieszczone w oddzielnej komorze 20 litrowej, bass reflex wyprowadzony do przodu, suby będą zasilane Uniampem a sygnał pochodzić będzie z amplitunera i przechodzić przez aktywny filtr dolnoprzepustowy.
u góry kolumny będzie Monacor SPH-165 KEP:
a sekcja wysokotonowa na znanym Morel-u MDT29:

czyli znana konstrukcja każdemu :) bass reflex umieszczony z tyłu, będzie to zasilane bezpośrednio z ampli. Co do wyglądu konstrukcji to na razie oglądam i jeszcze się nie zdecydowałem, i w tej kwestii chciałbym najwięcej pomocy, jakieś sugestie i pomysły. Na razie jestem przy tym:

wykończyć obudowy mam zamiar fornirem coś w deseń calvados a najlepiej jabłoń locarno​

Jeśli coś takiego to może w stylu jamo:

800x800b.jpg

lub na podstawkach:

jamos608190909.jpg

to juz te akustiki fajniejsze
ogolnie fajny pomysl

a moze zastosowac mniejszego kepa?
Z opinii panujacych na forum zwrotki i tak sa do poprawki

Też myślałem o identycznym rozwiązaniu, kiedy miałem kiepa i morela :) Nawet projekt gdzieś miałem, musiałbym poszukać. Całość w moim wypadku miał zasilać SymaSym 4 końcówki - dwie na mdsy z wyższym zasilaniem, dwie na kep+mdt. Tyle że u mnie całość miała być aktywnie. Tak jak lklukasz pisze - zwrotka jest do poprawy - też miałem oryginalną na hiendowych elementach, ale i tak to nie grało tak jak powinno. Fajnie by było gdybyś zrealizował projekt - z miłą chęcią bym oglądnął wykończony taki :)

a moze zastosowac mniejszego kepa?
nie bardzo ponieważ posiadam już te większe KEP-y
czekam na to zamówienie z audiocompnents, potrzebuje 2xmorele i jednego MDS-a
na razie nie dysponuje systemem pomiarowym ale zobaczymy co czas przyniesie, mikrofon już jest ;p
aktualnie będę korzystać z dostępnych wersji zwrotki:

na słuch wybiorę co mi będzie najlepiej pasować, a z czasem "oszlifuje diament"
nie chce całych aktywnych, czasami mam ochotę na same stereo bez suba to włącze sam ampli
ogólnie audio physic produkuje dużo tego typu konstrukcji, tutaj np. z pochyloną ścianką: http://www.audiophysic.de/tempo25/index_e.html ale wtedy to zwrotka już inna od razu potrzebna.

no to jesli juz jest to trzeba go uzyc
jesli jednak zdecydowalbys sie bawic w jakies pomiary to morela (mimo, ze bardzo dobry) zastapil bym usherem 9950

Aktualnie krążące po sieci zwrotnice do kepów wymagają trochę szlifu. Jestem w trakcie budowy nowego projektu na kepach z nową wersją zwrotnicy aczkolwiek nie dla morela. Za około miesiąca będę w stanie coś powiedzieć na ten temat... może się zgramy w relacjach z odsłuchu :)

Co do zwrotek - to ta po prawej lepiej gra, czyli relatywnie z wyższym podziałem.
Ogólnie sądzę że kep pasował by idealnie do usherów - nawet tańszego bo mają podobny charakter brzmienia, neutralny, szybki i punktowy. A mdt29 lubi rozmydlić, i to tak... nie bardzo pasuje.

Jak ma byc wspomaganie na basie, to po co taki duzy midwoofer? Chyba po to daje sie 3 droge, zeby miec lepsza srednice i wiecej basu, a tutaj bedzie tylko wiecej basu, a srednica taka sama jak z typowego dwudrozniaka. Pomysl slaby moim zdaniem.

To co ze ma? Sprzedac i kupic odpowiednie glosniki, a nie robic cos na pol gwizdka. No ale kto co woli...

to w przypadkuu kepow juz nie musi byc takie latwe
to juz nie ich "czasy"
oczywiscie wszystko zalezy od ceny

---------- Post dodany o 19:05 ---------- Poprzedni post o 19:05 ----------

choc ja tez jak juz pisalem widzialbym tam mniejszy woofer

A z ciekawości wysłucham propozycji jakiś sredniaków/ midwooferów lepiej grających od kepa na średnicy do kwoty powiedzmy 180zł/szt.

Imho tonsil 15/40/5, 13/50/9 czy tang bandy np w4 657 ale co kto lubi :) To są niuanse i co komuś bardziej odpowiada. Sam kep na średnicy gra super, ale czy nie ciekawie byłoby np sprzedać tę parkę a zamówić coś np ze średnich/niskośrednich ushera i wypróbować w konstrukcji jakiś nowy głośnik ?

Ostatnia edycja:
Imho tonsil 15/40/5, 13/50/9

Tym trochę daleko do średnicy kepa, kep ma dużo więcej detali i buduje lepszą scenę. Klasa, dwie wyżej. TB słyszałem tylko w zestawach logitecha - tam tragicznie też nie grały ;)
Właśnie bronie kepa - bo w swojej cenie ciężko znaleźć mu konkurenta, jeżeli chce się coś do prawdziwego 2wayu, z dobrym basem a przy okazji niezłą średnicą. Np. USHER AUDIO YS-13225W-2XP - średnicę ma na podobnym poziomie, ale basu zero w porównaniu do kepa. Innych usherów w tym przedziale cenowym ciężko szukać. Może jakiś dayton by się znalazł, ale który? skoro mało które ktoś testował.

Powrót