• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Dwukolorowa LED ze wspólną anodą jako wskaźnik naładowania akumulatora

Reakcji
1
Potrzebuję złożyć taki wskaźnik naładowania akumulatora i znalazłem schemat:

Niestety ani z BC108 ani jego zamiennikami układ nie działa jak należy. Czy ktoś z Was zna inny tego rodzaju układ lub jest w stanie na szybko zaprojektować tego typu wskaźnik ? Zależy mi głównie na tym aby dioda świeciła odpowiednio jak zaznaczono w tabeli.

Nie prościej kupić Ci voltomierz?:) Koszt niecałe 30zł i zaadaptujesz jak chcesz i widzisz dokładnie w jakim stanie jest aku

Taki układ jest mi potrzebny do urządzenia przenośnego aby stale monitorować poziom akumulatora

Użyłem. Próbowałem też z wersją 10v i sprawdzałem 4 zamienniki BC108 bo takiego nigdzie nie moge dostac. W kazdym przypadku swieci albo sama czerwona albo sama zielona w przedziałach bliżej mi nie znanych ( sprawdzałem od 6 do 14V ). Byłoby świetnie gdyby udało się w jakiś sposób sprawić by działał jak należy.

Powrót