Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.
Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo. Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z alternatywnej przeglądarki.
Tweetera już nie mogę przesunąć. Jak mechanicznie próbować sobie radzić z dyfrakcją na 3kHz? Winowajca- kanciasta obudowa i złe umiejscowienie wysokotonówki. Przy doklejaniu skrzydeł do obudowy problem znika ale wygląda to obrzydliwie.
A do czego służą głębsze frezowanie i odpowiednio dobrana gęstością i kształtem gąbka, naklejana na około wysoko-tonówki? O ile dobrze pamiętam to właśnie do likwidacji (ograniczeniu) tego zjawiska.
Choć mogę się mylić, dawno nic z projektowaniem i konstruowaniem nie miałem do czynienia.
W zasadzie nic z tym nie zrobisz. Tzn. możesz okleić front grubym filcem i będzie poprawa, ale wizualnie będzie dramat. Ewentualnie jeśli woofer pozwoli, to przesunąć podział zwrotnicy najwyżej jak się da.
Przy odgięciu ok. 10 stopni pasmo wyrównuje się, wiec nie jest to duży problem. Sprawa interesuje mnie bardziej z teoretycznego punktu. Zastanawiam się, czy specjalnie uformowany front gwizdka ( mała tubka, frezy jak w niektórych Morelach) przyniosłyby jakąś poprawę.
Jeśli możesz zmienić tweeter, na taki z tubka, który wejdzie w miejsce starego, to różnica będzie, ale pod warunkiem, jaką będziesz miał częstotliwość podziału. Pisząc w skrócie, to szerokość frontu determinuje częstotliwość z jakaś będziesz miał problem. Ponieważ tak mała tubka ma ograniczone możliwości kierowania dźwięku, to nie należy się spodziewać, że osłabi ona wpływ na dyrekcję obudowy.
Wsadziłem tubkowego Seasa DXT i z grubsza zaadaptowałem zwrotkę. Dziura na 3kHz nie zniknęła a pojawiłą sie nowa na 10kHz- z powodu grubszego panelu tweeter nie zlicował się z frontem. Zwrotki nie da się podnieść wyżej niż 2-2,2kHz, tubka nie pomogła czyli porażka
Dziura na 3kHz zalepiona. Obniżyłem lekko całość SPL a natępnie w miejscu spadku przy 3khz podbiłem lekko filtem RLC. Nie wiem czytakie łatanie dziur po dyfrakcjach jest poporawne. Zmian w dzwieku- nie zauważyłem.
Dążenie do równej jak stół charakterystyki jest może dobre do monitorów studyjnych. W głośnikach do słuchania muzyki może nie być już takie super. Każdy dodatkowy filtr w zwrotnicy wprowadza swoje zniekształcenia. Gdyby tu była górka, to pewnie kuło by to w uszy, bo to częstotliwości (2-3kHz), które ucho człowieka odbiera głośniej. Mały dołek nie będzie słyszalny. Ważne by w miejscu podziału (najlepiej w jak najszerszym przedziale częstotliwości) zgadzała się faza obu głośników.
Ta dziura w 3kHz po niewielkiej zmianie kąta odsłuchu zniknie. Za to w innym miejscu może pojawić się pik. Dlatego nie ma sensu dążyć do idealnie płaskiej charakterystyki na osi. Trzeba na to spojrzeć całościowo.
Tzn. jest sens, ale akustycznie, a nie zwrotnicą, bo to tylko tuszowanie niedoróbek.
Dziura na 3kHz zalepiona. Obniżyłem lekko całość SPL a natępnie w miejscu spadku przy 3khz podbiłem lekko filtem RLC. Nie wiem czytakie łatanie dziur po dyfrakcjach jest poporawne. Zmian w dzwieku- nie zauważyłem.
Takie poprawianie pasma nie bardzo ma sens, jeśli nie masz zmierzonych charakterystyk poza osia zestawu. Wyjątek może być w przypadku, gdzie kolumny będą pracować w bliskim polu, co w dużej części eliminuje wpływ odbić dźwięku od ścian pomieszczenia.
W skrócie -- im większa odległość odsłuchu, tym większe znaczenie promieniowania poza osia zestawu.
Ta strona używa plików cookies, aby pomóc personalizować i dopasować treści do Twoich potrzeb. Cookies pozwalają też pozostać zalogowanym, jeśli zdecydujesz się zarejestrować.
Kontynuując przeglądanie tej strony wyrażasz zgodę na używanie tych plików.