• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

dym z tda

Reakcji
0
podłączyłem dziś zasilacz do prądu. no i OCZYWIŚCIE nie uruchomił się tylko zadymił. bezpieczniki są całe dym poszedł gdzieś w okolicy tda i jeden z tda był tak gorący że po dotknięciu oparzyłem palucha, a włączony był kilka sekund.

dodam tylko że podłączyłem go do prądu nie podłączając głośnika ani wejścia wysokopoziomowego, ale to chyba nie ma znaczenia?

jakieś porady, sprawdziłem czy nie ma zwarć i nie mogę żadnego namierzyć. gdzie szukać co robić?

tda 7294
nie, nie podłączyłem radiatora, stwierdziłem że przez chwilę będzie włączony to się nie zagrzeje. poszedł dym. zasilacz podtrzymujący jest chyba w porządku, dopóki nie podam napięcia na zasilacz główny to nie dymi ;P z tda coś pociekło, widać na fotce. - co dziwne tylko jedna kostka się grzeje, a chyba powinny 2?

dodam jeszcze o ile to istotne że wykonałem lustrzane odbicie projektu irka

me.how napisał:
nie, nie podłączyłem radiatora, stwierdziłem że przez chwilę będzie włączony to się nie zagrzeje
brawo... Ten osmarkany tda pewnie nadaje sie jedynie na smietnik...

zdaję sobie sprawę że płytka nie jest szczytem rzemiosła, a do tego jest odbiciem lustrzanym. wyszło jak wyszło, nie jest piękna ale chyba jest w porządku...

... ale jak dowiedzieć się dlaczego mi dymi ;p?

jesli zrobiles odbicie lustrzane pewnie nie na tych pinach co trzeba masz napiecie, sygnał itd... wiec ta plytka to kaszana - jeszcze z kondami rezystorami i diodami można sobie poradzić - odwrotnie wlutowac ale tu musiałbyś scalaki miec od strony druku wiec odpusc ta plytke

to chyba rozsądne.

czy byłby w stanie ktoś wykonać dla mnie płytkę do mostka tda? i w jakiej cenie?

me.how napisał:
czy byłby w stanie ktoś wykonać dla mnie płytkę do mostka tda? i w jakiej cenie?

mam jedna trawiona jeszcze chyba przez Pawla S podajrze ale sam jej nie wykorzystalem jak chcesz to napisz do mnie na priv za dobre piwo Ci ja odstapie,pozdrawiam

me.how, zapamiętaj - tranzystory/TDA/LM muszą być ZAWSZE przykręcone do radiatora i odizolowane podkładkami mikowymi. Nawet chwilowe uruchomienie bez radiatora może uszkodzić układ.

bart210 napisał:
me.how, zapamiętaj - tranzystory/TDA/LM muszą być ZAWSZE przykręcone do radiatora i odizolowane podkładkami mikowymi. Nawet chwilowe uruchomienie bez radiatora może uszkodzić układ.

będę pamiętał ;)
rozmontowałem już wszystko i potrzebuję nowej płytki, propozycja miśka nie aktualna tak więc ponowię pytanie - czy posiada ktoś wykonaną płytkę do sprzedania? bo jakoś nie wiem czemu nawet nie chcę się bawić w te termodruki

bart210 napisał:
Nawet chwilowe uruchomienie bez radiatora może uszkodzić układ.

Dokładnie. Scalak bez sygnału i obciążenia może się wzbudzić i to pewnie miało miejsce -- dlatego tylko jeden się "osmarkał". Zresztą na takiej płytce to wcale nie jestem tym zaskoczony ;)
Do tego TDA są płytki na alle.. i nawet niespecjalnie drogo, zważywszy, że kasę za co najmniej jednego scalaka właśnie wrzuciłeś do pieca.

bart210 napisał:

Jakoś wszystkie TDA jakie miałem w domu (a było tego dużo) sprawdzałem najpierw podłączając zasilanie niejako w pająku z małego tafa bez radiatora i zawsze chodziły. Sprawdzane pod obciążeniem - jak się zagrzały (co trwało kilka sekund) zwyczajnie się "mutowały" ale dalej działały.

Z mostkiem TDA zawsze miałem problemy i zazwyczaj jeden ze scalaków padał (fizycznie w scalaku zwarcie mute i st-by do masy :neutral: ).

Powrót