• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Dysk zewnętrzny

Reakcji
0
Potrzebuję zakupić dysk zewnętrzny o pojemności 0,5-1 TB w celu magazynowania na nim filmów zdjęć i muzyki. Czy taki dysk z USB 3.0 po wpięciu do TV z USB 2.0 da radę odtwarzać filmy Full HD (~12gb) bez przycięć ? Czym się sugerować co kupić ?

TV tylko USB :) Brak jakichkolwiek innych wyjść na dane, stacja odpada bo czasem ten dysk chciałbym zabrać gdzieś ze sobą do pracy czy rodziny etc.

Póki co ten wpadł mi w oko http://www.ceneo.pl/17834998#tab=click tani i 3 lata gwarancji,

Ostatnia edycja:
Mam taki tylko 750GB od roku i sprawuje się bardzo dobrze.
Naładowany do pełna filmami hd i wpięty bezpośrednio do TV, tak jak w Twoim przypadku.
Nic się nie tnie, płynne odtwarzanie bez żadnych problemów.

Ostatnio miałem taki sam dylemat, wziąłem Samsunga i nie narzekam. Natomiast chciałem kupić też WD "My pastort" bo jest ładny ale się opamiętałem - nie polecam bo ma wbudowany jakiś sterownik który - w przypadku awarii dysku uniemożliwia odzyskanie danych w przeciwieństwie do innych dysków zewnętrznych.

siwy645- ten Samsung hmmm, no mam zle doswiadczenia (tylko nie pamietam jaki to byl dokladnie model), czesc dyskow w tym wlasnie niektore modele Samsunga, maja gniazdo USB wlutowane bezposrednio na plyte dysku, w przypadku mechanicznego uszkodzenia gniazda lub elektroniki (co w sumie zdarza sie dosc czesto) dysk nadaje sie do wyrzucenia, bo trzeba by wymienic cala elektronike dysku a to sie kompletnie nie oplaca, dlatego lepiej kupic z tradycyjnym mostkie Sata - USB, w razie awarii (a najczesciej pada mostek lub uszkadza sie gnaizdo) wymieniasz obudowe za 30zl i jedziesz dalej (poznac na szybko taki dysk mozna po tym, ze obudowa jest praktycznie wielkosci dysku) Wystrzegal bym sie tez dyskow z szyfrowaniem danych. Nie kupil bym tez Seagate, wypuscicli wiele wadliwych serii, wiec loteria na co trafisz (tez mialem nie przyjemnosc sie przekonac). Generalnie z sensownych dyskow pozostaje tylko WD, bez znaczenia czy USB 2.0 czy 3.0 dla dysku HDD nie ma to wiekszego znaczenia.

UKey83 - ma prawdopodobnie szyfrowanie danych, jesli ktos nie potrzebuje, to faktycznie moze z tym byc wiecej klopotu niz pozytku.

Tylko zakup dysku 2,5 cala + w miare dobrej obudowy to koszt ponad 300 zl przy 1 TB, Segete słyszałem że wydał wiele wadliwych serii z samsungiem nie mam złych wspomnień miałem 1 dysk który pracował 5 lat i wywalił parę bad sectorów ale nadal działa u brata jako magazyn na pliki download, 2 dysk samsunga mam juz 4 rok i nic złego z nim się nie dzieje. Raczej bym stawiał tu na gotową konstrukcje ze względu że nie będzie on często mobilny pewnie raz w tygodniu.

W sumie pewnie będę kupował w bicie więc podam linka z dyskami może komuś wpadnie coś w oko z czym miał do czynienia i wyrazi opinie :)

http://bitcomputer.pl/pl/c/Dyski-zewnetrzne/36/1/default/3/0/f_at_349_230/1

Ostatnia edycja:
Polecam WD my book, skoro ma stać przy tv nie musi chyba to być typowo przenośny. WD wypada chyba nadal najlepiej pod względem bezawaryjności.

nie lepiej kupic dowolny dobry dysk 2,5 calowy i wpakowac go w obudowe cenowo podobnie pewnie wyjdzie ale mamy pewny i napewno szybszy dysk zewnetrzny

nie lepiej kupic dowolny dobry dysk 2,5 calowy i wpakowac go w obudowe cenowo podobnie pewnie wyjdzie ale mamy pewny i napewno szybszy dysk zewnetrzny

Nie koniecznie, przerabialem ten temat kilku krotnie, z racji naprawy uszkodzonych przenosnych dyskow. Nie oplaca sie.

Powrót