• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

dziecinne pytanie

a po co od razu taki terminal?? wystarczy podpiac rownolegle albo szeregowo cewki glosnika w zaleznosci jaka maja impedancje, a moze zacznijmy od tego co to za glosnik?
Pozdrawiam!!!

a jak bedziesz kazdy glosnik na jeden kanal czy na mostku ??
bo ten wzmacniacz nie ma mozliwosci dawac na mostku na 2 omah

lesny1982, ale jak podlaczy 2 cewki osobno do pojedynczych kanalow lub obie razem w mostku to niebedzie roznicy ;]

ja chce je podlaczyc kazda cewka osobno,ale ten terminal,co dalem link wczesniej,to wydaje mi sie,ze zmostkuje te cewki?Czy moge przeciac ta blaszkie pomiedzy pinami?To wtedy nie bedzie zmostkowane?Z gory dzieki,a skrzynie to mi kumpel obliczal i bedzie ona zamknieta.

[ Dodano: 2008-07-17, 18:06 ]
lesny1982, i jak jest lepiej,na mostku czy bez?

karol123 napisał:
ale ten terminal,co dalem link wczesniej,to wydaje mi sie,ze zmostkuje te cewki?Czy moge przeciac ta blaszkie pomiedzy pinami?To wtedy nie bedzie zmostkowane?
te blaszki wyciagniesz jak odkrecisz nakretki :P

to wszystko takie dziecinnie proste,dobrze ze takie "forumy" istnieja,dzieki i pozdro :wink:

szkoda ze nikt nie pomyslal ze jak podlaczy dwucewkody glosnik do wzmacniacza stereo to jest to prosta droga do uszkodzenia glosnika wyobraz sobie sytuacje gdy jedna cewka wypycha membrane bo akurat w danym kanale nastapilo udezenie basu a druga cewka w tym czasie wciaga membrane. kiedys w necie widzialem jak zrobic to bezpiecznie wykorzystujac oba wyjscia z radia ale teraz to przychodzi mi do glowy jedynie podwoic jeden kanal i pod niego podlaczyc suba, chociaz jest to wzmak 4 kanalowy to moze bedzie inaczej.
Pozdrawiam!!!

dulin7 napisał:
wyobraz sobie sytuacje gdy jedna cewka wypycha membrane bo akurat w danym kanale nastapilo udezenie basu a druga cewka w tym czasie wciaga membrane
cos takiego jest niemozliwe ;]
bo chyba nikt niepodlaczy sygnalu stereo tylko sume kanalow i dokladnie to samo na wszystkie kanaly :P

To Ty tu jestes moderem i na pewno wiedze masz wieksza niz ja :wink:
Ja tylko zasygnalizowalem taka mozliwosc bo kiedys o tym czytalem , ale moze odnosilo sie to w jakims konkretnym systemie.
Pozdrawiam!!!

Powrót