Po 8 latach od ostatniej przygody z budową kolumn postanowiłem zrobić kolejny projekt. Kupiłem głośniki SB15NBAC i ADC26, odkopałem z szafy JIGa, kupiłem na allegro SB Live, zmontowałem system pomiarowy i "zonk". Pomiary nowych głośników wyszły strasznie kiepskie, takie że obudowa ma być 3x większa niż wychodziło z parametrów producenta. FS głośnika zamiast deklarowanych 35.5Hz wyszedł 54Hz :/ Po dłuższej walce z systemem, gdy już mi nic nie zostało zacząłem wyciągać głośniki z poprzednich kolumn i okazuje się że wszystkie mają dużo wyższe Fs niż te co zmierzyłem 8 lat temu. Ewidentnie coś jest z systemem pomiarowym, ale nie mogę dojść co. Sprawdzałem też na drugim komputerze ze zintegrowaną muzyką i to samo. Zmontowałem nawet JIGa do Arty by nim pomierzyć głośniki i wychodzi podobnie jak w SpeakerWorkshopie. Nie mam już pomysłu co może być przyczyną i chyba czeka mnie kupno Daytona DATSa. Znajoma może będzie jechała na święta to by mi przywiozła. Mam prośbę do kolegów. Czy ktoś jest z Warszawy kto mógłby zmierzyć mi parametry TS głośników? Nie chciałbym czekać ponad miesiąc z robieniem obudów