• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

dziwne zjawisko

• Autor wątku Autor wątku mwx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

mwx

Reakcji
0
witam wszystkich, w temacie jestem całkowicie nowy (co pewno bęzie widać po moich wypowiedziach).

Ostatnio postanowiłem skonstruować subwoofer - zaopatrzyłem się w mdf, narzędzia i trochę bylejaki głośnk (dowiedziałem się o tym dopiero po zakupie) - mianowicie alphard 803Z (proszę mnie nie wyśmiewać). Skonstruowałem skrzynię ok. 20L - tak, jak wyliczyłem ze wzorów i z różnych programów (porównałem parę wyników).

Dziś postanbowiłem zrobić próbę i podłączyłem głośnik w skrzyni do kina domowego yamahy - nawet nieźle gra. Gdy postanowiłem wyjąć głosnik (skrzynia nie jest jeszcze wykończona) nie odłączyłem głośnika i po odkręceniu śrub mocujących, gdy go lekko uniosłem nagle uderzył solidnym basem. Zauważyłem, że gdy jest uniesiony na około 5mm nad otworem, w którym jest mocowany, to niskie tony ulegają ogromnemu wzmocnieniu. Zastanawiam się, czy wytworzyłem w ten sposób przypadkowo taki dziwaczny tunel bass-reflex, czy stworzyłem jakąś dziwną konfigurację, o której jeszcze nigdy nie słyszałem? Pomyślałem, że możnaby przykręcić głośnik za pośrednictwem paru podkładek, zeby go unieść - czy stosuje się takie rozwiązania? Czy jeżeli zaloże rurę bass reflex, zgodną z wyliczeniami programów to osiągnę taki sam efekt?

zlyyyy dzial ;)

a to ze membrana lata jak glupia jak wyciagasz glosnik z pudla to nic dziwnego bo traci poduszke powietrzna na ktorej normalnie pracuje

Tylko, że to wzmocnienie pojawia się tylko gdy głosnik jest leciutko uniesiony nad otwór. Gdy jest za blisko, bądź za daleko efekt zanika.

Przepraszam za umieszczenie wątku w złym dziale - myslałem, że piszę we własnych konstrukcjach :oops:

zjawisko jest zupełnie normalne . wprawiasz w rezonans powietrze wkoło przetwornika -przy pewnej odległości od otworu obudowy zajdzie też rezonans w skrzynce a ta nie jest "zatkana" głośnikiem więc może swobodnie wypromieniować energię .
Fale są zgodne w fazie więc jest głośniej.
to zjawisko jest zastosowane w instrumentach strunowych z pudłem rezonansowym (gitara , skrzypce , fortepian)

No własnie z gitarą akustyczną mi się to skojarzyło.

Czy stosuje się takie rozwiązanie z głośnikami?

poprobuj obudowie dorobic bassreflex, a najlepiej by bylo go pomierzyc - koszt jiga to 20zl, wiec nie taki znowu ogromny wydatek, a bedziesz mial dobre T-S

Powrót