• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Dziwny proble ze wzmacniaczem Uscher..zdjęcia

Reakcji
0
Więc tak, wczoraj grał jeden kanał.. prawy, dziś gra lewy i coś w nim skrzeczy. Wczoraj, gdy na balansie zrobiłem na "0" to na grającym kanale sygnał( słupki z diodami) wychylały się więcej niż na kanale nie grającym. Nie widać na płycie by coś było popalone..Zmieniłem kabel aux, podłączyłem już pod wejścia aux, tape1, tape2- skrzeczy... rozebrałem i wyciągnąłem bezpieczniki, jeden przy wyjmowaniu się rozpadł, więc nie wiem czy był spalony...śladów nie ma..Zregenerowałem mildtony 70 i nie mogę się nimi nacieszyć:) Czy bogę wstawić duży bezpiecznik w miejsce tamtego? Mam tylko z listwy przepięciowej:/

nie Uscher a Uher :mrgreen:
dR.LasCa napisał:
Czy bogę wstawić duży bezpiecznik w miejsce tamtego? Mam tylko z listwy przepięciowej:/
bez przesady... taki bezpiecznik max 20gr kosztuje...

popatrz czy kondensatory nie są napęczniałe, czy przy którymś elemencie nóżka nie "odparowała" ;) ale logicznie myśląc jak coś raz grało a raz nie i że bezpiecznik mógł nie łączyć to całkiem prawdopodobne, że wystarczy go wymienić :)

Ok, ale nie kupię go dziś:) Chodzi mi o to czy ewentualne spalenie bezpiecznika by powodowały takie objawy?

spalenie bezpiecznika nie powodowałoby takich rzeczy.
sprawdź, przeczyść, wymień potka od balnce
wychylające się słupki to pojęcie względne, może taka muzyka, może masz w sprzęcie który daje ci sygnał (muzykę) niewyrównany balans, może wina elektroniki.

[ Dodano: 2009-01-30, 13:36 ]
bezpiecznik kup taki jak był oryginalnie, koniecznie. Chyba, że to nie oryginał :)

Gdzie są potoki balansu?:) Możliwe że to od tego... bo nie działał jeden kanał wcale, a na 2 dzień działają oba i skrzeczą...żeby cokolwiek usłyszeć, trzeba dużo mocniej przestawić gałkę głośności...

Jak go sprawdzić? Przeczyścić? on jest zabudowany...słyszałem, że się je oliwi.. czy może być do tego smar silikonowy w sprayu?

Są specjalne preparaty do czyszczenia i regeneracji potencjometrów, np. Kontakt PR60. Na upartego możesz psiknąć WD 40. Też powinno pomóc.

Ale chodzi mi konkretnie o W5 olej silikonowy

[ Dodano: 2009-01-30, 17:55 ]
Myślicie że to wina potencjometra? Nie widać, by coś było nadpalone, założyłem bezpiecznik 1,25A i włącza się normalnie, tyle że z kolumn strasznie skrzeczy...Jak kręcę gałką balans to nie słychać różnicy..

Przypuszczam, że olej silikonowy tylko nasmaruje potencjometr, a to nie wystarczy. Potencjometr jak każdy inny element we wzmacniaczu z czasem ulega zabrudzeniu od wewnątrz. Dlatego stosuje się preparaty, tak jak PR60, które nie tylko smarują, ale i czyszczą potencjometr.

Usterka zlokalizowana, potencjometr.. ile może kosztować wymiana? Czy trzeba do tego jakiś specjalnych zdolności, czy wystarczy serwis RTV w małym miasteczku?

Spokojnie sam powinieneś dać sobie radę z wymianą. Jeśli jednak nigdy nic nie lutowałeś to daj go do serwisu. Poradzą sobie bez problemu pod warunkiem, że będą mieli taki sam potek na stanie.

jakim WD40, to nie do potencjometrów :P

kup nowego potka, wylutuj starego, zamień i tyle. Maasz lutownice?
Jak nie to serwis, i jak krzykną więcej niz 15zł to wysmiej ich.

dzwoniłem dziś do kolesia od naprawy.. powiedział, że to końcówka mocy i że jakieś 80zł będzie:/ czy to możliwe przy takim zachowaniu wzmaka? Na jakie elementy zwrócić uwagę przy odbiorze, by rzeczywiście stwierdzić,że została wymieniona końcówka mocy?

jeżeli przez telefon ocenił usterkę to masz ZA JE BI STEGO serwisanta :shock:
uważam, że sam tego nie naprawisz, jak jeszcze tym potkiem sie nie zajołeś, idz do serwisu RTV z tym sprzętem. Jak boisz się o wałek to pozaznaczaj sobie jakoś elemnty , nie wiem mazaczkiem, rysą i będziesz wiedział czy wymianił czy nie. Ale dla mnie to jest idiotyzm i do tego oszustwo ze strony serwisu.

szukał bym innego servisu.

sprzęt już tam jest...na szczęście mam fotki..

[ Dodano: 2009-02-24, 19:47 ]
z tego co widzę, to na bank zmienił tego STK.. coś nie tak z potkiem balance- chyba dał inny, bo łapie dopiero przy końcu, a nie od położenia "0" ale sprzęt gra:)

Powrót