• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Dzwiek AC3, DTS z kompa do amplitunera.

Reakcji
454
Panowie, mam dwa stare amplitunery kina domowego, Kenwood KRF-V7030D i Sony STR-DE475, zestaw kolumn 5.1, trzy karty dzwiekowe z wyjsciami spdif, optyk i chcialbym zeby amplituner dekodowal sygnal wypuszczony z kompa. Problem w tym, ze nie moge zmusic Ac3filter do wyslania sygnalu 5.1, tunery kumaja sygnal ale wysylane jest stereo.
Kiedys mialem kino JBL i nie bylo problemow, teraz cos nie moge sobie poradzic.

Macie jakies sprawdzone metody, filtry, ustawienia zeby amplituner do zakumal?

Upewnij się, że Twoja karta obsługuje dts po optyku, bo nie każda wyposażona w takie wyjście tak ma ;)
Najlepiej dać sobie spokój z ac3.
Zainstaluj odtwarzacz vlc wraz z nowymi kodekami, ja mam ffdshow.
Jak nie będziesz grzebał w ustawieniach i jeśli film ma ścieżkę w dts lub dd to sygnał pójdzie automatycznie do ampli.

Kiedyś walczyłem z połączeniem SB Live 24 z Yamahą RX-V357 po spdif. Dopiero jakiś komercyjny player (chyba PoverDVD) zrobił to jak należy i amplituner odtwarzał prawidłowo Dolby DD i dts w standardzie 5.1. Inne jakoś nie bardzo sobie z tym radziły.

Dzieki pany.
Wyglada na to, ze sterowniki do Transit USB i Echo miamidi nie chca wspolpracowac. W sumie nie sa to oficjalne sterowniki do Win 8.1. Natomiast udalo sie wyslac sygnal na integrze Realtek HD i dziala to jak nalezy :)

Powrót