• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Ekranowanie magnetyczne - informacje

to znaczy, że masz juz zaekranowany głośnik i tak się nie pobawisz :) robiłem pomiary bez ekranu z ekranem i "antyekranem" czyli z z doklejonym magnesem, tak żeby się odpychał, tylko orginalny układ magnetyczny, tak żeby magnes doklejony przyciągał się do nabiegunnika. z tego co pamiętam w przypadku "3" B-L spadało o jakieś 20% tak samo Qts.

co do klejenia uzywam żywicy epoksydowej albo poliestrowej zaleznie jaka wpadnie mi w ręce (mam łodke przy której ciągle coś robie więc towaru pod dostatkiem) \

Z ciekawostek Tonsil klei na poliestrową układy magnetyczne a STX na epoksydową (rozpoznałem po zapachu jak robiłem odzyski pierścieni magnetycznych właśnie do tych testów) przy szlifowaniu mój super nos wykrył sztuczki producentów :P

są jakieś normy co do wielkości /liczby przyklejanych magnesów ?:)
jeśli np ma się głośnik o qts~1 ...

niewiem mówie nie probowałem przyklejać dwuch ale chyba to juz duzo nieda. ale postaram się to przez ten weekend sprawdzić

jak by co napiszcie co jeszcze chcecie żebym przetestował

ciekawe jak zmieniłyby się parametry cw1202c po doklejeniu magnesu dodatkowego ...
albo cw802 lub cw1002c ...

[ Dodano: 2005-10-08, 12:37 ]
no czy może ktoś ekranował stx 14 ??

Jak wydłubać magnesik z gdwk7/40 albo 9/40 ? - już nie pamiętam taki z krzyżem na kopółce :)

kiedyś ktoś mierzył arz-y 6604 i dość ciekawe mu charakterystyki wychodziły bo na odpychających się magnesach polepszała ch-styka w paśmie wysokich a na przyciągających się w paśmie niskich

jak sie przyciagaly to poprostu spadła efektywnosc tonów srednich/wysokich a basu nie,wiec wygladalo lepiej,wg mnie.

a jakich magnesów używać? takich samych jak w głośniku? i gdzie można kupić takie magnesy? jaki będzie dobry do stx gdn-22-ss??

natural1, do zaekranowania najlepszy będzie taki o rozmiarze magnesu w układzie magnetycznym w głośniku. (tzn o takiej samej średnicy)

a wiecie moze gdzie mozna dostac magnesy od gdn 16/15? i jeszcze pytanie czy gdn 16/12 ma ten sam magnes co gdn 16/15 (na allegro duzo latwiej dostac 16/12, niz 16/15). a wlasnie soundwave: to sa pomiary gdn 16/15 tonsila czy moze jakiegos innego?

nabiegunnik do ekranowania niejest potrzebny.

Nabiegunnik nie jest konieczny, ale jego obecność zwiększa skuteczność ekranowania. W niektórych fabrycznie ekranowanych przetwornikach cały zespół magnesów zakrywa się stalową puszką. Niestety, takich puszek nigdzie nie widziałem w sprzedaży.

Ale stary temat.
Taka puszka zabiera w małym stopniu część z gęstości strumienia magnetycznego w szczelinie powodując zmniejszenie między innymi efektywności, po przez zwarcie linii pola magnetycznego.

a wiecie moze gdzie mozna dostac magnesy od gdn 16/15? i jeszcze pytanie czy gdn 16/12 ma ten sam magnes co gdn 16/15 (na allegro duzo latwiej dostac 16/12, niz 16/15). a wlasnie soundwave: to sa pomiary gdn 16/15 tonsila czy moze jakiegos innego?

Zobacz jeszcze 15/30, ludzie kleją nim kosze.

Powrót