• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Elektrolity a wilgoć

Reakcji
15
Dużo się mówi, że elektrolity nie lubią wilgoci i tracą pojemność (?)

Ostatnio pozyskałem sporą ilość części z rozlutu płyt głównych starszych telewizorów, które to leżały trochę pod chmurką.
Elektrolity to głównie nichicony i elny, czasami panasoniki. Mierzyłem ich pojemność i nie widać straty.
Jak to w końcu jest czy te elektrolity nadają się do dalszego użytku?

Elektrolity są szczelnej obudowie, jeśli jej sie nic nie stało to sądze że specjalnie im nie szkodzi.

Puszka kondensatora elektrolitycznego jest hermetyczna (jeśli nie byłyby szczelne, to szybko by wyschły), więc jeśli nie ma zewnętrznych oznak uszkodzenia puszki i wyprowadzeń (korozja, wżery itp.), to od wilgoci nic nie powinno im się stać.

Nie wiem natomiast jak elektrolit reaguje na niskie temperatury i w jakiej temperaturze zamarza, bo to ewentualnie mogłoby zniszczyć strukturę elektrod.

Powrót