• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Elementy kolumny głośnikowej. Dobrze dobrane?

Reakcji
0
Witam. Mam zamiar zbudować dwudrożne kolumny głośnikowe. Wybrałem następujące elementy:

TONSIL GDN 30/80/2
Moc nominalna rms 80W
Efektywność 92dB
Pasmo przenoszenia 40-3000Hz
Impedancja 8 Ohm

Głośnik wysokotonowy MONACOR DT-100:
Moc nominalna rms 30W
Efektywność 92 dB
pasmo przenoszenia fx-20kHz
Wg producenta: "zalecana częstotliwość podziału to 2500Hz"
Impedancja 8 Ohm

Do tego wszystkiego dwudrożna zwrotnica Janbo CR-18

Moc 350 VA
Częst. podziału 2500 Hz
tłumienia 12/18 dB

Z powodu, że doświadczenie w tej dziedzinie mam właściwie żadne chciałbym prosić o poradę czy ten zestaw zagra ze sobą. Tzn zagrać pewnie zagra, ale czy dobrze
icon_wink.gif
Z góry dziękuję za pomoc.

18 cm. Ewentualnie max 20 cm. Poza tym ta zwrotnica nie będzie się nadawała.

Tonsil GDN 30/80/2 to bardzo wyjatkowy glosnik na owe czasy. Wlasciwie nikt wiecej poza Tonsilem nie produkuje tego typu glosnikow. Co jest w nim tak wyjatkowego? Ano to, ze tak naprawde jest to midwoofer z lekka papierowa membrana. Ten glosnik bez problemu moze pracowac w zestawie dwudroznym i co ciekawe wcale nie potrzebuje specjalnego glosnika wysokotonowego. GDN 30/80/2 odtwarza pasmo liniowo do 2500hz po czym nastepuje lagodny spadek. Zadnych widocznych dzwonow w pasmie sredniotonowym. Glosnikiem wysokotonowym dla GDN moze byc bez problemu rowniez wyrob Tonsila np GDWK 10/80/19. Warunkiem uzycia wysokotonowki Tonsila jest uzycie filtru 3 rzedu. Najlepsze jest to, ze przy odpowiednio duzej sciance przedniej kolumny, mozna zrezygnowac calkiem z filtracji glosnika GDN 30/80/2 i zwrotnice tworzy jedynie filtr na glosniku wysokotonowym.

Takie konstrukcje byly juz budowane i to nie przez domoroslych magikow, ale osoby znajace sie na tym temacie doskonale. Przyklad: http://archiwumallegro.pl/eryk_s_concept_open_baffle_prototype-442492149.html

Dokop im Pogromco ;)

Poza tym nie tylko Eryk Concept robił takie kolumny. Przeciez wielokrotnie tu klonowane Zeusy na 2x GDN 30/120/1 również nie mają filtów na głosnikach niskotonowych. W dodatku wielka tube i brak podbicia na 2kHz a raczej wyraźny spadek i żadnej nosowości średnicy z nich nie słychać.

Ten rysunek nie za bardzo odpowiada rzeczywistości. Model głośnika Tonsil GDN 30/80/2 z 2008 roku ma taki wykres jak poniżej. pomiar wprost z rejestratora B&K z komory bezechowej.

Jak widac niema tam żadnego podbicia. Wręcz przeciwnie jest równo przy 2000 Hz znacznie lepiej niż w wielu małych głosnikach.

Załączniki

• gdn_30-80-2_8ohm.jpg
    gdn_30-80-2_8ohm.jpg
    49.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnia edycja:
No to ciekawe co dostaniemy w paczce, posiłkowałem się tym co jest na e-tonsil. Chyba sami nie wiedzą co sprzedają :)

No ta, wrzuciles nie ten pomiar :) U tonsila to dosc popularne, ze jest troche zamieszania z pomiarami i niektore nie pasuja do siebie. http://www.tonsilaudio.com wejdz tu i sprawdz aktualne pomiary, ale nie te laczone z obrazem glosnika, lecz scany charek pomiarow. Byc moze ten pomiar, ktory wrzuciles jest od modelu z alu kapslem i stad te zawirowania.
A na dokladke wrzucam pomiar GDN 30/80/2 przeprowadzony przez forumowego kolege Mychor'a ( dzieki jeszcze raz :) )

Wiedzą co sprzedają. Ale lepiej kupowac na www.kupglosnik.pl

Pomiary z kart katalogowych Tonsil były zwykle wykresem uśrednionym dla grupy modeli. A wiadomo że nakładka przeciwkurzowa twarda zagra inaczej niż papierowa, w tej samej grupie mogły być tez membrany gładkie i karbowane itp. Karta była ofertą handlową i zawierała wykres poglądowy.
Pro-Tonsil jeszcze zamieścił na swoich stronach pomiary wprost z komory bezechowej dla konkretnego modelu głosnika i wykresy impedancji.

Heh, nie ten pomiar. Biorąc pod uwagę to że dla jednego głośnika są różne charakterystyki stawia w niezbyt dobrym świetle tonsil, szczerze byłbym się kupić ten głośnik bo kto wie czy na dzień dzisiejszy nie ma jeszcze innej charakterystyki.

to sobie zmierzysz. U mnie jak dotąd wszystkie tonsile w pomiarze wychodziły tak jak podał producent. Za wyjątkiem uzywanych które zwykle sprzedawca reklamował jako "w pełni sprawne".

Biorąc pod uwagę to że dla jednego głośnika są różne charakterystyki stawia w niezbyt dobrym świetle tonsil

Widziałem kiedyś film z produkcji głośników w fabryce Tonsil. Na etapie kontroli jakości pracownik zbliżał glośnik do mikrofonu, i wykonywał krótki pomiar, którego wyniki w formie charakterystyki pojawiały się na monitorze. Zakres błędu był tak duży, że po prostu byłem w szoku jak to zobaczyłem.

Moim zdaniem Tonsil jest przereklamowany. Mało nowości, praktycznie ciągle te same, przestarzałe technologicznie przetworniki z przed 20-30 lat, nadal robią zestawy typu Altus, czy Zeus, które z dobrej jakosci dźwiękiem nie mają nic wspólnego, a ceny są porażające. Żyją chyba tylko głównie z fanatyków tej firmy, i PRL'owskich konstrukcji. Minęlo kilka lat, i STX po prostu wymieszal z błotem swojego głównego rywala na rynku.

Moim zdaniem Tonsil jest przereklamowany. Mało nowości, praktycznie ciągle te same, przestarzałe technologicznie przetworniki z przed 20-30 lat, nadal robią zestawy typu Altus, czy Zeus, które z dobrej jakosci dźwiękiem nie mają nic wspólnego, a ceny są porażające. Żyją chyba tylko głównie z fanatyków tej firmy, i PRL'owskich konstrukcji. Minęlo kilka lat, i STX po prostu wymieszal z błotem swojego głównego rywala na rynku.

Powiedzial co wiedzial :) moze zajmij sie dzierganiem, bo temat glosnikow jest Ci zupelnie obcy.

Powrót