• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Elementy Zwrotnicy

Reakcji
0
Zamierzam zbudować zwrotnicę pokazaną na tym schemacie: [img=http://img437.imageshack.us/img437/5010/show6xy.th.jpg]
Mam kilka pytańco do elementów.
1. Jak ma wyglądać cewka L3? czy to cewka z rdzeniem walcowym? (taka jak w tych zwrotnicach? [img=http://img437.imageshack.us/img437/7730/galeriad632iw.th.jpg] )
2. Co do cewki L2 mam kilka do wyboru:
0.13 mH 0.290 Ohm dr-0.70
0.13 mH 0.160 Ohm dr-1.00
0.13 mH 0.160 Ohm dr-1.00
Która z nich będzie najlepsza?
3. Czy kondensatory to Polipropylenowe 400V? Czy jakieś inne, bo będę zamawiał części w Polink.com.pl i tam innych nie ma.
4. Rezystory mają byćmetalizowane ceramiczne czy jakie?
5. Nie związane ze zwrotnicą. Posiadam radio ZODIAK DSS 402 i czasem przy odtwarzaniu z kompa, przebija radio. Co może być przyczyną?
Z góry dzięki za pomoc i sory jeżeli te pytania wydadzą się wam głupie :P

tak bardzo obyty w zwrotnicach to ja nie jestem ale sam wlasnie zamawialem elementy tyle ze w Greltonie.

Według mnie zamów :

1. Cewka powietrzna
2. Tez powietrzna lepiej grubszym drutem czyli z tych co podales dr. 1.0
3. Jak masz kase to kup kondy MKP jesli nie to elektrolityczne bipolarne są duzo tansze ( na greltonie to są te z folio porowatą )
4. Jak nie duze moce to moga byc ceramiczne 5W

Jesli sie myl to poprawcie.

0,36mH jest dlatego rdzeniowa bo ta zwrotnica powstala na podstawie przerobienia zwrotnicy JANBO a oni wlasnie rdzeniowe stosuja.

Kup wszystkie powietrzne, 0,36mH moze byc drutem 0,7-0,8 a 0,13 moze byc nawet cienszym. Cewka 0,93mH powinna byc drutem minimum 1mm.
Kondensatory foliowe na 100V lub wiecej.

Witam,
Indukcyjność L3 według oznaczenia na schemacie. to "dławik o podwójnym magnetowodzie elektromagnetycznym" ( te dwie ciągłe "kreski"). Gdyby kreski były przerywane, oznaczałoby to magnetowody ferrytowe.
Niezależnie od pozostałych elementów spokojnie zastosuj wszystkie indukcyjności "zwykłe" powietrzne o możliwie najmniejszej rezystancji, kondensatory MKP na przykład Firmy Jantzen i rezystory niskoindukcyjne metalizowane. Indukcyjność L1 warto użyć z co najmniej drutu 1,4. Nie powinno to wszystko aż tak dużo kosztować.
Ad. 5, zapewne są dość zróżnicowane poważne przenikanie sygnału lub i sygnałów pomiędzy żródłami, a także niedostateczne ekranowanie części odbiorczej radioodbiornika. Likwidacja możliwa, lecz być może i bardzo kłopotliwa.
Pozdrawiam, Piotr01

bez przesady to tylko ARN i ARV - niema co szaleć - jak mówił irek cewki równoległe moze być spokojnie 0,8 albo nawet 0,6 cewka szeregowa minimum 0,8.

Piotr 01 wiadomo że chodzi o zwykłą cewke rdzeniową - poco komplikujesz życie komuś jeszcze znacznie szukać takiego dławika i na bank nic takiego nieznajdzie :)

Witam,
Sound Wave, ja tylko napisałem co symbol L3 na schemacie, niestety oznacza. Inna sprawa, czy autor schematu wiedział co "rysuje" lub i dlaczego lub i po co aż taki element użył.
Thunder, najlepiej użyj cewki indukcyjne powietrzne. Tak, ale to tylko sugestia.
Pozdrawiam, Piotr01

Piotrus a czytac, oprocz pisania bzdur to ty umiesz??

Wyraznie napisalem ze schemat jest z przerobionej zwrotnicy JANBO a oni stosuje wlasnie cewki rdzeniowe.

Jesli ktos nie ma pojecia jaka cewke ma zastosowac czy rdzeniowa czy powietrzna to po jakiego grzyba bierze sie za robienie zwrotnicy!!??

Witam,
Ależ po co te nerwy.
Opis znaku elementu L3 przytoczyłem nawet za pewną encyklopedią na temat elektroniki, a to raczej nie bzdury. Schemat, czy autorstwa Janbo, czy przed, czy po przeróbkach, to drugorzędna kwestia.
Jeśli ktoś nawet na początku nie ma zazwyczaj pojęcia w danym temacie, zawsze może zasięgnąć trochę wiedzy i też się w końcu czegoś nowego dowiedzieć, czy nauczyć. Podobno Człowiek "całe życie się uczy".
Pozdrawiam, Piotr01

Powrót