• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

eMTeeMy na Tonsilach

Reakcji
0
Historia tego projektu jest bardzo długa. Głośniki kupiłem jakieś 5 czy 6 lat temu, gdy trochę się naczytałem na temat klonów Totem Mite. Jednak po zakupie głośników projekt zarzuciłem. I tak sobie leżały głośniki w pudełku do niedawna. A że zamawiałem akurat pocięcie płyt do innego zestawu, to i postanowiłem wykonać ten projekt. Traktowałem to bardziej jako eksperyment z bliżej nieuściślonym docelowym miejscem grania - bo w salonie miało stanąć co innego. Powstał więc zestaw oparty na głośnikach Tonsila GDN 13/40/14 15 Ohm i GDWK 10/80 w układzie MTM:

Obudowę została wykonana z MDF-u. Przednia ścianka to 25 mm, pozostałe 18 mm. Podzielona została na dwie komory. Główna komora z głośnikami to ok. 19 litrów. Dolna komora w zamyśle miała być przeznaczona na zasypanie piaskiem. Jednakże po pierwszych próbach i odsłuchach zdecydowałem się zlikwidować podział, co dało głośnikom ok. 22 litry pojemności. I mimo, że bas był bardziej rozciągnięty, wydaje mi się, że całość brzmienia uległa poprawie.
Symulacja dla obudowy 22 litry:

Poniżej kilka fotek z realizacji:

Poniżej przymiarki po frezowaniu:

Udało mi się kupić pierścienie dla głośników, więc nie straszą mało estetycznym wyglądem i archaicznym kształtem. Niestety głośniki mają srebrne nakładki przeciwpyłowe, co nie wygląda najlepiej.
Wnętrze wygłuszone jest jedynie w górnej części na tylnej i górnej ściance (naprzeciwko głośników) gąbką piramidką:

Ze względu na zastosowaną grubą przednią ściankę, sfazowałem krawędzie wewnętrzne otworów pod głośniki niskotonowe.
Zastosowana zwrotnica jest banalna. GDN-y połączone równolegle, a w szereg z nimi cewka 1,7 mH. W szereg z głośnikiem wysokotonowym kondensator 2,7 uF. A teraz najważniejsze - jak to gra? Przyznam, że byłem pod wrażeniem. Spodziewałem się, że będzie gorzej. To w końcu budżetowa konstrukcja i nie ma co oczekiwać cudów, jednak dźwięk okazał się dość przyjemny, szczególnie gdy po tygodniu grania głośniki się rozruszały. Od samego początku uderzyła mnie jednak przestrzeń i scena. Było naprawdę dobrze, jak na taki zestaw. Miałem możliwość podłączenia ich do wzmacniacza lampowego - przestrzeń rozrosła się jeszcze bardziej. Generalnie jest to zestaw do kulturalnego, spokojnego grania. W tym budżecie brzmi bardzo przyjemnie.
I jeszcze jedno zdjęcie z małej sesji odsłuchowej (wraz z innym zestawem, opisanym kilka dni temu przeze mnie na forum):

Jak napisałem wcześniej, nie bardzo miałem pomysł na lokalizację kolumn. Ich brzmienie jednak bardzo spodobało się mojemu koledze i kolumny wylądowały w jego salonie. Sam będzie je wykańczał. Jeśli będę miał taką możliwość, postaram się za jakiś czas wrzucić zdjęcia zakończonego projektu.

Masz na myśli te zniekształcenia srebrnych kopułek? Nic się nie stało - to refleksy światła i odbicia elementów pokoju :-P

Kazio nie odpowiedziałes mi na zadane pytanie a chodzi mi o te pierscienie gdzie kupiłes ??

Brzmi zachęcająco Masz na myśli jakąś gotową, opracowaną do tego zestawu zwrotnicę?

Niestety musialbys wykonac pomiary i zrobic wszystko od zera. Generalnie przy takim ulozeniu glosnikow, filtry pierwszego rzedu nie dzialaja poprawnie. Tu jest powazny blad tej konstrukcji. Jestem pewny, ze da sie wykrzesac z tego duzo wiecej ( jak na Tonsile oczywiscie ).

Ehhh tonsile, przypomniały mi się stare czasy :D . Zwrotnica, pewnie nie jest dopasowana skoro to było na oko robione ale z czasem sobie poprawisz. Ja bym na pewno dodał do tego układu korekcje piku impedacji wysokotonowego wówczas ten filtr 1 rzędu działał by dużo skuteczniej.

Jak pisałem ten projekt to eksperyment. Głośniki leżały blisko 6 lat, bo wtedy naczytałem się na temat Totem-ów i konstrukcji podobnych to i głośniki kupiłem a później przeszło mi - zrezygnowałem z projektu. Wtedy dużo osób robiło MTM-y właśnie ze zwrotnicą pierwszego rzędu i były "ochy" i "achy" ;-) Mój zestaw obecnie zmigrował poza dom, więc raczej nie będę kończył tego projektu. Może kiedyś wrócę, jak mi wpadnie do głowy tani zestaw do sypialni robić :-)

Co do pierścieni - firma Akustyka w Będzinie.

Kasiu szukam tych pierscieni ale nie mogę znaleźć. Moze masz jakiś link co do tych pierscieni.
pozdrawiam

- - - - - aktualizacja - - - - -

Przepraszam Kaziu 😄😉

Ponad rok temu chciałem kupić te pierścienie i nie mają ich w ofercie. Stara produkcja.

Powrót