• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Equalizer Gelhard

Reakcji
0
Witam Posiadam equalizer Gelhard (taki jak na załączonych zdjęciach). Osoba od której go mam mówiła że jest na 100% sprawny. Gdy podłączam zasilanie "plus" , "minus" oraz "light" ... wszystko się świeci, na ekranie pokazuja się te kreseczki, wszystkie przyciski działają itp. Ale gdy chcę podłączyć głośniki, to słychać takie szumienie, buczenie i nie wywołuje to żadnych zmian na wyświetlaczu. Jedynie jak podłączę kabel głośnikowy z sygnałem na wyjście (zamiastna wejście) ..to wtedy dopiro poruszają się w rytm muzyki te kreseczki. Pozostaly mi dwa wolne kabelki : różowy oraz pomarańczowy .... i moje pytanie jest takie, czy ktoś z was wie może gdzie podłączyć te dwa kable i do czego one są ?? Z góry wielkie dzięki za pomoc.
Pozdrawiam

-------------------------------------------

Z tymi wykrzyknikami i pogrubieniem to już chyba nieco przesadziłeś...
[takero]

cos ladnie jest wszystko popier... :)
generalnie to erqualizer z wzmacniaczem ..moglo sie zwalic wszystko odejzewam ze cos preampem ... sam se nie znam na elektronice ale generalnie nie mozna tak od siak zamieniac we/wy jak sie chce losowo.

tez mam gelharda ze wzmacniaczem tylko nie umiem go podłaczyć jutro dam foty i jakis schemat jak znajde:)

Zamieszczam jeszcze fotkę tych wszystkich kabelków :
1) wyjścia głośnikowe
2) wejście sygnału
3) zasilanie "plus"
4) "minus"
5) light - podświetla przyciski
6) różowy - nie wiem do czego
7) w kostce jest kawałek kabelka, który się chyba urwał .... pomarańczowy
Jeżeli ktoś mógłby mi pomóc przy podłączeniu i może wie do czego jest kabelek różowy i pomarańczowy to bede wdzięczny za pomoc.

ja tam widzialem RCA, probowales podlaczac sygnal przez rca??czy tylko z wyjsc glosnikowych z radia do wejsc glosnikowych do Eq, a tak na marginesie to czy warto jest tak kombinowac??

Jak podłączałem głosniki pod RCA to tez nic nie słychać. A co miałeś na myśli pisząc , czy jest sens wogóle tak kombinować ?

czy gra warta swieczki, a z rca to chodzilo mi o to ze w radiu masz rca out a w Eq masz in czyli laczysz to kablem, podlaczasz + i mase i glosniki pod wyjscia z Eq i powinno byc ok

W equalizerze to RCA to jest wyjście ...pisze tam LINE AUT. Natomiast wejście jest w tej takiej wtyczce na piny. Acha....bo ja sygnał podłączałem z wieży domowej ... żeby sprawdzić...czy to może być różnica ?
Zamieszczam też jeszcze fotki płytki. rozumiem, że końcówki mocy to te takie małe płytki po bokach przykręcane do obudowy ?

czy widziales ten sprzet dzialajacy u kolesia?
dziwne ze sygnal wysokopowiomowy (z wiezy z wyjsc na glosniki) podlaczany na wyjscie "uruchamia" słupki.
moze Ci sie wydaje ze to wyjscie tymczasem jest to wejscie wysokopoziomowe.

Gościu mówił że był u gościa , który robi radyjka...i jemu sprawdził ten equalizer i powiedział że działa.

Powrót