• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[ Estrada] Nadstawki GDN30-400-8SE + D800TI

Reakcji
0
Witam serdecznie!
Jako że właśnie minął sylwester, z okazji którego powstały te kolumny przedstawiam wam proces ich budowy. Miały uzupełnić mój zestaw do nagłośnienia sylwestra.
Zrobiłem więc zamówienie w STX i czekam na paczkę robiąc już obudowy. Niestety paczka troszkę się spóźniła w pośpiechu robiłem je aż do 1:00 31 grudnia;p. Jednak zbytnich komplikacji nie było i wyszło według mnie całkiem nieźle.
Zwrotnica którą zastosowałem to ta na schemacie podział ok 1,5kHz:

Obudowy w trakcie składania:

Tu już obudowy gotowe i pomalowane lakierem nitromal, uzyskałem dość fajną strukturę.
Części do zwrotnic:

I gotowe złożone zwrotnice, dodana żarówka 24V 21W bo innych nie mogłem dostać jednak nic się niepokojącego nie dzieje bo dostają kolumny jakieś 150W

I gotowe złożone nadstawki;D brakuje tylko maskownic, które planuję zrobićz jakiegoś materiału, tylko nie wioem zbytnio jak się za to zabrać. Brakuje też gumowych nóżek, i gniazda na statyw jednak nie jest mi on niezbędny.

i niewykończony jeszcze rack, wysokość 6U:

Z nadstawek jestem jak najbardziej zadowolony, jak za tę cenę naprawdę nic lepszego nie będzie. są one wykonane z 15mm Mdf i 12mm wióry konstrukcja jest bradzo lekka ale jednocześnie sztywna i solidna. wymiary w*s*g=62*40/20*42cm
Kosztorys:
Podzespoły z STXa + wysyłka- 633zł
lakier+kleje+papiery i inne- 50zł
żarówki 5zł
Całość poniżej 700zł
Płyty miałem

Może byś tak zmniejszył te fotki z Nokii, bo nie da się tego oglądać.

nic nie widać
możesz kolego to poprawić i zrobić tak jak powinno być :evil:

Konstrukcja ok i jeśli głośniki się zgrywają (zwrotnica) to masz dobre nadstaweczki. Jakie używasz doły do nich?

Możesz opisać jakość tego horna? (chodzi o grubość plastiku)

PS. polecam złącza Neutrika,są droższe ale nie wyrabiają się tak szybko jak te zwykłe.

Horn jest wg mnie bardzo dobry, nie miałem wcześniej do czynienia z produktami wyższej klasy, jednak ten wydaje się być bardzo wytrzymały. z dołami to różnie, mam 2 suby na tym 46cm ravelandzie ale nie miałem okazji ich sprawdzić na większej sali. Sylwestra grałem na tych nadstawkach i kolumnach 15' +piezo driver i było wystarczająco z zapasem, a nawet mówili że za głośno;d sala jakieś 150mkw.

Bardzo fajne nadstawki, jaką masz końcówkę mocy do tego? A horn to co to jest STX? Jak projektowałeś zwrotnice? Myślałem o takiej konstrukcji tyle, że 2x12" + driver tyle, że nie wiem co ze zwrotnicą, ewentualnie aktywnie przez crossover i bi amp

Horn STX ten nowy. Zwrotnica dół wg kalkulatora;/ góra znaleziona gdzies w sieci stłumiona. Napędzam to IMG stageline sta160

Trusskawa napisał:
Zwrotnica dół wg kalkulatora;/

Wszystkie zwrotnice które znajdziesz w necie do tych głośników są z kalkulatora bądź "tuningowane" jeszcze na słuch więc nie masz się co dręczyć.

A czym zastąpiłeś cewkę L1 = 300mH z schematu bo nie widziałem cewki o takiej indukcyjności :)

A jak odpowiada Ci ta zwrotnica? (podział i dobranie elementów?) czy góra się dobrze zgrywa...bo zastanawiam się nad podziałem aktywnym w tej kolumnie, bo nikt nie opisał tak dokładnie jak gra i na jakiej zwrotnicy (wszystko z kalkulatora)

Powrót