• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Estradowy sub z wykopem do samochodu ? Czemu nie

Reakcji
0
Hej,
szukam czegoś nowego do samochodu...
Zabrzmi to dziwnie, ale rozważam coś z "kolekcji" estradowej.
12-15 cali, choć raczej mniejsze ze względu na dość mało pokaźny piec - 200 parę W z SS.
Wymaganie jedno - potężny wykop. Wielkość obudowy bez znaczenia.

Rozważałem Beyme 12br70, coś się zmieniło w jej temacie jeśli o łatwość rozklepania cewki chodzi ?

Dobra, widzę że setki tysięcy postów to za mało ;)
Sęk w tym że chciałem spróbować czegoś innego niż wrzucenie do wozu czegoś co miał już każdy i byłem ciekaw czy ktoś miał może jakieś doświadczenia w tym temacie.
Kupię sobie jakąś 12-15 od beymy, celestiona czy eminemca i sam sobie posłucham, najwyżej sprzedam, albo na działkę wywiozę do nagłaśniania ogniska.
Niestety STXy kosztują już dość podobnie od powyższych, a z mojego doświadczenia z nimi wynika że o ile potrafią zejść, szczególnie 18, o tyle wykopu raczej nie uświadczymy.
PS Do kina polecam tą słabszą 18 w OZ i z aktywną korekcją.
Temat do zamknięcia.

Sęk w tym że chciałem spróbować czegoś innego niż wrzucenie do wozu czegoś co miał już każdy i byłem ciekaw czy ktoś miał może jakieś doświadczenia w tym temacie.
nie mogles napisac tego wprost?

sluchaj, nie bez powodu do samochodu sa inne glosniki
sasiad mial w samochodzie eminence kappa 15 w wielkiej skrzyni b-r zasilane dobrym alpine 500-600w
zmienilem mu skrzynie na 5x mniejsza na stx 10" samochodowym, zasilane tym samym wzmacniaczem... jak myslisz - co zagralo lepiej?

Niestety STXy kosztują już dość podobnie od powyższych
no niestety ceny ssa coraz wyzsze :/

a z mojego doświadczenia z nimi wynika że o ile potrafią zejść, szczególnie 18, o tyle wykopu raczej nie uświadczymy.
kiedy kupowales te glosniki?
bo jest znaczaca roznica w jakosci glosnikow odkad tam pracuje nasz kolega

Z tego co wiem to 18 cali nie było przed tym jak SoundWave zaczął tam pracować :)
Rok temu je brałem około, jakoś w wakacje, więc od tego czasu rewolucji nie było.
Niestety widzę że głośnik od tego czasu podrożał chyba o 100zł ;)

Kappa 15 czy Kappa 15LF ?
Jak to grało ?
Ja oczekuje kopa w klatę i trzęsienia nogawkami ;)

Rok temu je brałem około, jakoś w wakacje, więc od tego czasu rewolucji nie było.
no tak, to juz za jego czasu ;)

chyba kappa 15lf - musialbym odszukac zdjecia bo sprzedawalem mu go

jak to gralo? po klacie gniotlo, ale basu bylo zdecydowanie mniej niz z typowego samochodowego glosnika
niestety typowo estradowy glosnik tutaj odpada. potrzebujesz woofera o estradowym rodowodzie, a takie wymienilem wyzej

cervin vega stroker
ciekawa koncepcja z tym zawieszeniem w membranie, choć nie widzę zalet prócz celowego zwiększenia bezwzględnej sztywności zawieszeń a minus strata efektywności przez zmniejszenie powierzchni promieniującej, albo nadanie jej właściwości materiałów porowatych, czyli też zmniejszenie efektywności.

Tak z ciekawości dodam, ze na poczatku ten glosnik kosztował 5999zl
Cena z okolic 2000r

ciekawa koncepcja z tym zawieszeniem w membranie, choć nie widzę zalet prócz celowego zwiększenia bezwzględnej sztywności zawieszeń a minus strata efektywności przez zmniejszenie powierzchni promieniującej, albo nadanie jej właściwości materiałów porowatych, czyli też zmniejszenie efektywności.

Ważne że jest rozpoznawalny ;)
Sztywniejszy to pewnie jest tak samo jak wszystko inne, bo pewnie nie ma podwójnego dolnego zawieszenia w związku z tym.
Jakiś tam spadek SPLu jest, ale nie są to jakieś ogromne straty - efektywna powierzchnia bardzo się nie zmienia.
Na pewno natomiast poprawiona jest stabilność osiowa cewki.

Kosztował, tyle że teraz kupuje się 15 letni głośnik, który pewnie łatwego życia nie miał i istnieje realna szansa że ktoś w nim grzebał.

Mysle, ze warto by sie było zainteresować co i jak zostało zrobione.
Wydaje mi sie, ze glosnika za taka kase nie kupuje byle amator i gosc ktory nie wie co z nim i jak zrobic.
Mg mnie miał go ktos kto wiedział co robi

Ale moge sie mylić

O tym właśnie mówię - przenieśli drugie dolne zawieszenie trochę wyżej :)

Chyba mnie namówiłeś na tego powera :P

irek mnie na niego namawia od kilku lat :p
uparcie twierdzi ze lepszego glosnika jeszcze nie slyszal. a przez lata w LDMie troche glosnikow przerobil ;)

Powrót