• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Excursion SX-8S4 - dziura membramie.

Reakcji
0
Witam,

podczas montażu głośnika w skrzyni omsknął mi się wkrętak ( do tej pory nie wiem jak to zrobiłem) i zrobiłem dziurę w membranie w lewym dolnym polu literki "X"
Po wyjęciu wkrętaka została dziurka w kształcie krzyżyka o boku 5 x 5mm (jutro dodam zdjęcia)
Załamałem się.......... głośnik ma miesiąc
Dziurę zakleiłem doraźnie taśmą izolacyjną.
Głośnik gra normalnie, nic się nie zmieniło.

Czy da się to jakoś naprawić, zabezpieczyć?

Taka dziurka to pikuś :D Ja kilka dni temu załatałem dziurę o wielkości 6 cm na 4 cm w JBLu :P
W swoim możesz podkleić kawałkiem taśmy power tape, albo wyciąć jakąś małą łatkę z butelki plastikowej(2 cm na 2 cm) poszlifować obie powierzchnie papierem ściernym i budaprenem złapać. Oczywiście z tyłu membrany zaklej, żeby nie było widać :)

Tak czytam te wasze wymysły i stwierdzam, ze do kowala tez mozesz oddać
Napewno pomoże

Najbardziej możliwą opcją naprawy na chwilę obecną jest to co napisałem, więc jeśli koledze się śpieszy i nie zamierza wymieniać membrany w najbliższym miesiącu to taka naprawa wystarczy.

Druciarstwo!
Ale rob jak chcesz

Nikt nie lubi druciarstwa, ale jeśli dla kolegi ten głośnik to dorobek życia, a jego naprawa wyniesie co połowę dorobku jego życia, a kolega chce mimo to używać głośnika, to niech to zaklei, żeby uszczelnić i żeby się nie popruło dalej.

Ostatnia edycja:
A moze by najpierw sprawdzic ile kosztuje u Jurka taka membrana?
I dopiero wtedy mowić o kosztach ?

A może by tak :)
Kim jest Jurek? Jakieś namiary mogę prosić ? Sam przewiduję niedługo wymianę membrany w moim JBLu :)

Lukasz odpusc. Jak sie w aucie slucha jbli to czego oczekujesz tu po ich sluchaczach? Ma dudnic niskim kosztem i niech im dudni, nawet jak z dziura dudni.

WOW.... chwilę mnie nie było, prawie się powybijaliście :)
Przypomnę, że moje były tylko 2 pierwsze posty.

Zaczynając od początku.
Zdjęcie w dużym powiększeniu:

Dziura jest w części, która tworzy komorę powietrzna membrany ze stożkiem. Nie da się jej zobaczyć od tyłu głośnika(podkleić też nie można).
Dziura ma gładkie brzegi, tak jakby przebić plastikowe pudełko wkrętakiem.

A jak się nic nie będzie dziać to zostawisz z dziura?
CHCĘ NAPRAWIĆ
Przed naprawą chcę zrobić maskownicę, by nie było powtórki z rozrywki, przez niezabezpieczone przedmioty z bagażnika.
Będę obserwował czy uszkodzenie nie powiększa się.
Jak znajdę trochę czasu i wolnej gotówki, to NA PEWNO naprawię, oczywiście jeśli cena będzie rozsądna.

Potrzebuję tylko jakiś kontakt.

No przecież jest lepszy bas
Rzeczywiście bas jest lepszy, bo zmniejszyłem skrzynię(po to wyjmowałem głośnik)
Pomimo dziury gra lepiej niż wcześniej.

dolphin123, ja nie mam JBL :)

taki OT:nie nie wiem jak w tej dziedzinie, ale czasem druciarstwo działa dłużej i lepiej niż oryginał :)

Ostatnia edycja:
dolphin123, ja nie mam JBL :)
Ja mam, dlatego wspomnieli o JBL

taki OT:nie nie wiem jak w tej dziedzinie, ale czasem druciarstwo działa dłużej i lepiej niż oryginał :)
"Czasem" To dobrze powiedziane, zależy jak dobrze wykonasz :)

Opcja 1:Przy takiej dziurce wystarczy jak pisałem wyżej, kawałek łatki z butelki 2cm na 2cm(najlepiej czarnej, nie będzie widać), tylko dokładnie przygotuj powierzchnię.
Opcja 2: Wymiana membrany

Ostatnia edycja:
Powrót