Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.
Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo. Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z alternatywnej przeglądarki.
Witam!!!
Własnie składam filtr dolnoprzepustowy według schematu jaki jest na stronie głównej.
Wszystko złozyłęm tylko niemam trafka 2 razy 15v, tylko mniejsze..., można zasilić ten filtr napięciem 2x12v?
podepne sie pod temat zeby niezakladac nowego o tej samej nazwie...
zlozylem wlasnie ten filtr i mam problem z podwojnym potencjometrem 10k. a mianowicie wydaje mi sie ze "krecenie" nim nic nie zmienia :|
wszystkie elementy w ukladzie sa poprawne (z wyjatkiem jednego konda bo jest 150nF zamiast 180nF), bawilem sie z odwrotnym podlaczaniem kabli do tego potencjometra ale raczej mam OK bo jak dam odwrotnie to cisza...
no i wlasnie wydaje mi sie ze gra to troche za cicho...:|
oscyloskop dwukanałowy i jazda... ew. analizator widma lub wobuloskop... takie badanie filtru bez tych przyrzadów to jak projektowanie zwrotnicy przy pomocy liczydła..
dlatego wlasnie skladam gotowe filtry
oscyloskop to widzialem u kolegi ale i tak niewiem jak z tego kozystac.
ale i tak juz filtr dziala. to ze wydaje sie ze cicho gra spowodowane jest chyba niskim ciecem filtra...
zobaczymy jak calosc bedzie gotowa
Ale jednak oscyloskop się wielce ptrzydaje podczas nawet prostych uruchomien. Mozna czasem tranio trafic na alleogórach. Obsługa łatwa do opanowania :grin:
No to 99% ze jest montaz jest poprawny czy moze 99% ze jest bledny?
Bo ja zawsze stawiam na 100% bledu w montazu. Chyba tylko raz w zyciu trafilem na wadliwy element i byl to kondensator 100nF mkt ktory byl po prostu zle zalany w obudowie.
teraz juz jest 100% sprawny
ale wg mnie zakres regulacju jest za maly - przydalby sie wyzszy do np 150Hz
ale zobaczymy jak to sie zgra z kolumnami (calosc jest wlasnoscia damiani)
Ta strona używa plików cookies, aby pomóc personalizować i dopasować treści do Twoich potrzeb. Cookies pozwalają też pozostać zalogowanym, jeśli zdecydujesz się zarejestrować.
Kontynuując przeglądanie tej strony wyrażasz zgodę na używanie tych plików.