• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Filtr - czy dobry projekt?

Reakcji
0
Witam.
Wiem ze temat filtru do suba był wałkowany 1000 razy, ale nie znalazłem ani tutaj ani na elektrodzie niczego co by mnie zadowoliło.
Ponizej jest projekt filtra z płynna regulacja fazy i tu pojawia sie problem nie wiem jakie paramety tam dobrac i nie wiem czy dobrze to połaczyłem, projekt to połacznie filtra znalezionego na elektrodzie i przesuwnika fazy.
Nie wiem tez czy badzie to działać tak jak chcaiłem a chodzi mi o płynna regulacje fazy 0-180 regulacje góry 100-150 Hz no i regulowane wzmocnienie.

Załączniki

• filtr_872.jpg
    filtr_872.jpg
    19.7 KB · Wyświetleń: 0
filtr ma regulacje 80-100 przynajmniej takie było załoazenie ,
a co z wartosciami dla przesuwnika fazy?

Filtr to jest akurat mojego autorstwa i jest juz u nie jednego sprawdzony.
Pzresuwnik fazy jest kiepski, sa zle dobrane wartosci. Impedancja wejsciowa takiego pzresuwnika jest tak mala ze konieczne jest sterowanie go z wyjscia wzmacniacza operacyjnego a i tak bedzie on mial problemy.
Za duzy kondensator (1u) a za maly potencjometr, no i po co takie male rezystory w sprzezeniu zwrotnym.

Zgadza sie filtr znalazłem na elekrtodzie.
a co do przesuwnika fazy zaproponuj jakie wartosci albo jakiś schemacik? :wink:

100n i 100k log, 2x10k plus wtornik na wejsciu ew przesuwnik po filtrze.

dzieki ;) juz myslałem ze mi nikt nie odpowie czyli jak dam takiekie wartości jak podałeś i przsuwnik dam na końcu bedzie dobrze tak? a moze by tak jeszcze jakis kondenstaror na wejsciu zeby składawa stała obciąć??

Powrót