• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Filtr dolnoprzepustowy - 12 czy 24 dB/okt ???

Reakcji
0
Witam

Mam zamiar zbudować filtr dolnoprzepustowy do subwoofer'a na podstawie schematu ze strony http://www.diyaudio.pl/portal.php?show=17.
Przerobiłem go trochę na moje potrzeby.
Mam dwa pytania:

1) Jest to filtr 12 dB/okt. Czy warto łączyć dwa takie w szereg w celu uzyskania filtra 24 dB/okt ? Słyszałem, że takie szeregowe łączenie wprowadza opóźnienie do sygnału i może go trochę tłumić. Jaki będzie to miało wpływ na jakość dźwięku ?

2) Jeden z potencjometrów P2A, P2B służy do regulacji częstotliwości odcięcia 20-100Hz (jak napisano w opisie), ale który to oraz do czego służy drugi z nich. Nie wiem tez co reguluje się za pomocą potencjometru P1.

Załączniki

• schemat_filtra_126.jpg
    schemat_filtra_126.jpg
    21.4 KB · Wyświetleń: 0
to jest jeden potencjometr podwujny. I wcale filtr nie jest regulowany od 20hz do 100hz. tylko od ok 45 do 105hz jak dobrze pamietam.
Zeby uzyskac filtr 24dB/okt to laczy sie dwa filtry 12dB/okt i jest to normalne. Tak samo jak filtr 12dB/okt jest polaczeniem szeregowychm dwoch filtrow po 6dB/okt. Jakie wlasciwosci impulsowe bedzie mial filtr to juz zalezy od dobrania jego dobroci ale nie mozna powiedziec ze 24dB/okt jest zly tylko dlatego ze ma wieksze tlumienie. Mozna tez wykonac filtr nieparzysty czyli np 18dB/okt.

hmmm mówisz 45-105 Hz

a jakie wartości, których elementów musiałbym dać żeby mieć nieco wyżej maksymalne odcięcie, tzn. tak w granicach 70-150 Hz lub troszkę więcej ?

a gdzie jest schemat plytki do tego filtra ze strony bo cos znalesc nie moge

[ Dodano: 2007-06-09, 09:56 ]
a dalo by rade dac regulacje od ok 20 do 150?

atari, to jest KIT z AVT - "...filtr do procesora surround..." czy jakos tak

atari, fajny nick :wink:

a gdzie jest wzor plytki do wytrawienia bo znalesc nie moge i ije by kosztowalo by zlozenie tego samemu?

po kilkugodzinnej walce z programem do grafiki bitmapowej "paint" przy pomocy narzędzia "przeżuć/obróć" udało mi się stworzyć wzór płytki do trawienia

a tak szczerze mowiac, 30sek. i gotowe

jak Ci mało, to odpal sobie painta i wygumkuj sobie elementy, góra 10minut pracy i będziesz miał wzór płytki

Powrót