• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

filtr dolnoprzepustowy a-140 jak podlaczyc?

Reakcji
0
Witam, zakupiłem filtr dolnoprzepustowy aktywny z Advanced Electronic a 140. Można podac do niego sygnał z wyjścia niskopoziomowego jak i wyjścia na kolumny z wzmacniacza. Moje pytanie jest takie czy jeżeli podam mu sygnał z wyjścia na kolumny to po przefitrowaniu będę mógł podlaczyc do "wyjścia filtra" głosnik basowy? Da się tak zrobić? patrząc na budowę tego filtra to obniży on ten sygnał i wydzieli z niego sygnał najniższych częstotliwości. Chce zrobić subwoofer ale tylko z filtrem aktywnym w środku, bez wzmacniacza wewnątrz. Jest taka możliwość oprócz stosowania filtra pasywnego? Tak wiem że ten filtr potrzebuje zasilania symetrycznego. Poradzicie coś?

Nie ma takiej możliwości. Próba podłączenia głośnika do tego filtra pewnie skończy się jego spaleniem.
Musisz sygnał z aktywnego filtra podać na wzmacniacz mocy i dopiero do niego możesz podłączyć głośnik.

Dzięki, czyli zrobię sobie ten filter w małej obudowie. W sumie w takiej postaci będzie bardziej poreczniejszy. A mógłbym jeszcze się dowiedzieć ile prądu pociągnie taki filterek? Bo mam malutkie trafo symetryczne od jakiegoś sprzętu i nie.wiem czy nie będzie za słabe?

Te filtry biorą symboliczny prąd. Nie wyobrażam sobie, żeby Twoje trafo miało nie pociągnąć.
Powiedz tylko, jakie napięcie ma ten transformator i jakim napięciem zasilany jest ten filtr? 2x12V czy 2x15?

A więc tak, trafo mam 12v pojedyncze napiecie. Ale zrobię do niego powielacz napiecia nastabilozatorach więc nie problem zrobić zasilanie filtra symetryczne. Filtr potrzebuje 2x12v minimum. A mam pytanko ostatnie czy jak zasile filtr np 2x11 v to będzie on inaczej funkcjonował? Będzie powodował straty na sygnale i przez to sygnał wyjściowy będzie mniejszy niż powinien?

2x12V, czyli stabilizatory 7912 i 7812, które wypadałoby zasilić przynajmniej symetrycznym 2x15V.
Co rozumiesz przez "powielacz na stabilizatorach" ? Musiałbyś napięcie powielić do ok. 30V i zrobić sztuczną masę. Bez sensu, jak trafo 2x14V zmiennego dostaniesz za kilkanaście złotych.

A dlaczego 12v na te stabilozatory jest.za mało? Będzie bruuum z tego filtra po podlaczeniu do wzmacniacza?

Poczytaj ich noty katalogowe - występuje na nich spadek napięcia, 2-2.5V. Brum nie ma tu nic do rzeczy.

Nie ma sprawy :)
Poczytaj trochę, poucz się na prostych układach, niestety brakuje Ci trochę podstawowej wiedzy.

zobaczylem a-140 & juz sie zaciekawilem (moze to Struss 140 :) )

"od Bidy" mozna zrobic zasil. na jednym napieciu 12v AC tylko trzeba zrobic prostownik jednopolowkowy
(na 2 diodach) w stylu C-Audio lub Technola , lecz stab oczyw. na +/- 8-10V :-))

Powrót