• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Filtr dolnoprzepustowy kit A-140

Reakcji
0
Witam
Mam problem z filtrem aktywnym A-140 , po zlutowaniu kitu podłączyłem go pod zasilacz atx pod wyjscie +12 GND -12 takie napięcie jest potrzebne do działania filtru
, ale gdy go podłączyłem pod wzmacniacz cisza w głosniku. Zmierzyłem też napicie na 4 i 8 pinie wzmacniaczy operacyjnych i 4 jest -12V a na 8 jest 3,4 V
Wie ktoś co może byc przyczyną ze filtr nie działą i nie ma napiecia +12 V na 8 pinie ?

Oto szchemat
http://obrazki.elektroda.pl/5265587000_1361472925.jpg

Możliwości jest kilka: źle zamontowany elektrolit, źle zamontowana dioda, może jakieś zwarcie.

Miałem identyczny problem z tym kitem , zmierz napięcie tych dużych rezystorów , pod nimi też jest zworka do wlutowania , albo sprawdź czy czasami nie włożyłeś odwrotnie TL072 do podstawki
Podłącz go pod kondensatory filtrujące końcówki

Ten filtr jest przystosowany do zasilania z wysokiego napiecia koncowki mocy, ma wlasne stabilizatory +-15V. Jak chcesz zasilic go z +-12V to musisz wyjac diody D1 i D2 a w miejsce rezystorow R1 i R2 wstawic zwory.

Filtr juz działa , ale jest problem bo cicho gra i sa zniekształcenia
El_liero
podłączone są kable +12 GND -12
irek
podłączałem tak bez diod i za r 1,2 wstawiłem zworkę to zasilacz się wyłączał jak by miał zwarcie

Masz jakis blad montazowy, mozliwe ktorys scalak wlutowales odwrotnie.

Filtr już działa, zniekształcenia były przez to że jeden kondensator był odwrotnie podłączony i napięcie było za niskie i grało to cicho i z dużymi
zniekształceniami.

Powrót