• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Filtr dolnoprzepustowy ne125-problem.

Reakcji
0
Witam,dokonałem zakupu kitu ne125,problem polega na buczeniu nawet gdy scisze dzwięk maxymalnie czy odłacze sygnał od komputera,przy pewnych częstotliwościach membrana lata a żaden dzwięk sie nie wydobywa.Przy ściszeniu na maxa lub odłączeniu sygnału wzmacniacz i tak się mocno nagrzewa,wiecie może na czym polega problem.

Zrób zdjęcie całego układu, tzn. jak wszystko jest podłączone: filtr, końcówka mocy, preamp. Prawdopodobnie masz problem z masą, ale bez szczegółów nic nie pomożemy.

uszkodzony element, niedokładne, błedne polutowanie. Bo ten układ działa.

[ Dodano: 2009-11-14, 18:16 ]
miernik i pomierz napiecia, jak w servisuwce sa jakieś podane do zweryfikowania

El_liero napisał:
miernik i pomierz napiecia, jak w servisuwce sa jakieś podane do zweryfikowania
Nie zabardzo rozumiem o co chodzi z tą servisuwką i werifikowaniem.

Bardzo proszę o pomoc 2 dzień walcze z tym układem i klapa ciągle to samo.Polutowanie dokładne i sprawdzone kilka razy...

Kable, kable i jeszcze raz kable. Zasilanie poplątane z kablem sygnałowym. Przede wszystkim wymień kabel sygnałowy na porządny bo ten co teraz masz jest beznadziejny.
Serwisówka to schemat ideowy z pomierzonymi prądami i napięciami w różnych miejscach.

Z kąd można taki schemat wziąć kable tutaj nic do rzeczy nie maja było na początku wszystko ładnie poukladane i przewód sygnałowy był porządny było to samo,macie może jakie kolwiek ppomysły??

Poszukaj na necie takiej serwisówki. Wątpię jednak, żeby coś takiego było. Sam musisz dojść do tego co jest nie tak. Skoro piszesz, że układ jest na 100% sprawny to jest to ewidentny problem z masą (może powstaje jakaś pętla masy).
Zawsze sprawdzaj z podłączonym kablem sygnałowym lub zwartym wejściem do masy.

Gdy sygnał podłanczam do wzmacniacza odrazu nie ma żadnego buczenia gdy natomiast wezme go nawet z wejścia filtra buczenie już jest obecne....

Tak!,nie widze żadnej przyczyny :cry:
Już nawet na wejściu sie pojawia buczenie ale zkąd one może byc na wejściu?

Filtr ma wbudowany prosty stabilizator z dzielnikiem napięcia.

[ Dodano: 2009-11-14, 19:14 ]
No właśnie, Karol uprzedziłeś mnie :)

Spróbuj jeszcze zamknąć filtr w ekranowanej puszcze lub w plastikowym pudełku wyklejonym od wewnątrz folią aluminiową. Oczywiście ekran podłącz do masy wejściowej.

[ Dodano: 2009-11-14, 19:15 ]
Aha, no i spróbuje zewrzeć wejście w filtrze do masy sygnałowej.

A jak wygląda kondensator mkt a mon ? ma to jakieś znaczenie w przypadkowym ich zamienieniu ?

[ Dodano: 2009-11-14, 20:17 ]
To chyba przydzwiek sieci, bo gdy wylaczam to gra jeszcze przez chwile chyba z kondensatorow i nie ma brumu....

Mam ten kit i działa doskonale, spróbuj podłączyć obudowy potencjometrów do masy i powinno być ok ;)

[ Dodano: 2009-11-14, 22:44 ]
Kondensator MKT to taka mała "kostka" (bardziej prostokącik) a monolityczny wygląda jak główka od zapałki, ew. spłaszczona - to zależy od pojemności ;)

Ok dzięki ale to chyba było od wzmacniacza coś z nim było nie tak przez około tydzień słyszałem jak by buczenie z głośnika,podchodze do głośników no i nic aż w koncu dotknełem płytki w środku wzmacniacza i zaczeło tak głośno buczec cały transformator parzył i jakiś tranzystor nieopodal niego.Niedługo zamówie transformator i wtedy zobacze jak bedzie dobrze dam znać.

Powrót