• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Filtr dolnoprzepustowy

Reakcji
0
Witam serdecznie,
potrzebuję wykonać jak najtaniej 2 filtry dolnoprzepustowe (dla 2 głośników) z regulacją pasma około 150- 50 Hz.
Jakieś propozycje ?

Płytki masz możliwość wytrawić?
Co będziesz filtrował?
Najprostszy filtr z regulacją to robiłem ze schematu NE125.

Jak będziesz zainteresowany filtrem aktywnym to mam wzory płytek na bazie schematu NE125 oraz filtra Advance electronic A-140.

Mam 2 głośniki w samochodzie w skrzyni i radiem nie idzie tego wysterować i chciałem obciąć częstotliwości powyżej 150 Hz. I potrzeba tu filtru z wejściem sygnału już wzmocnionego (tak skrzynka napędzana jest radiem :P )

Ostatnia edycja:
No trudno, a jakiś schemacik ? Ew. jakimi wartościami elementów to pasmo ucinać ?

https://sklep.avt.pl/avt2449.html

big_AVT2449.jpg

temat dopiero co walkowany na facebooku :D

Mam 2 głośniki w samochodzie w skrzyni i radiem nie idzie tego wysterować i chciałem obciąć częstotliwości powyżej 150 Hz. I potrzeba tu filtru z wejściem sygnału już wzmocnionego (tak skrzynka napędzana jest radiem :P )
opcje masz 3

1. zmienic radio na pionka. one maja funkcje "direct sub drive" i na tylne kanaly masz aktywny filtr dolnoprzepustowy
2. dobrac pasywny filtr, ale bez regulacji :p
3. zrob tak jak trzeba i kup wzmacniacz z wbudowanym filtrem ;)
wzmacniacz kupisz juz za 80-100, zestaw kabli za 50zl chinczyk wystarczy

najmniej problemu i najlepsze efekty ;)

Powrót