• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Filtr górnoprzepustowy, jakie elementy ?

Reakcji
0
Mam płytkę filtra aktywnego A-140 i chciałbym w nim zmienić filtr subsoniczny 33Hz na jakieś 16Hz. Zmniejszyć o połowę. Nie wiem tylko dlaczego jest tak duża rozbieżność między rezystorami. Podstawiłem do wzoru z rezystorem 22k to mi wyszło 6Hz . Nic nie pasuje. Ktoś wie na jakie rezystory i kondensatory zamienić ?
ec43dcf19a7c9c8ab2ad38329d9aedd8_1545722530.jpg

Mam płytkę filtra aktywnego A-140 i chciałbym w nim zmienić filtr subsoniczny 33Hz na jakieś 16Hz. Zmniejszyć o połowę. Nie wiem tylko dlaczego jest tak duża rozbieżność między rezystorami. Podstawiłem do wzoru z rezystorem 22k to mi wyszło 6Hz . Nic nie pasuje. Ktoś wie na jakie rezystory i kondensatory zamienić ?
ec43dcf19a7c9c8ab2ad38329d9aedd8_1545722530.jpg

Użyj oprogramowania do symulacji obwodów, takiego jak LTSpice, lub oprogramowania obliczeniowego, takiego jak TINA-TI, aby przetestować różne wartości bez lutowania rzeczywistego obwodu.
Melon Playground
Jeśli filtr jest filtrem drugiego rzędu (Sallena-Keya), należy użyć wzoru pasującego do tej struktury, ponieważ nie jest to zwykły RC.

Powrót