• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

filtr pasywny niskotonowca a jego Qts

Reakcji
0
WITAM !!!

Zastanawiam sie ostanio nad samodzielnym zbudowaniem kolumn . Dokonałem już wstępnych symulacji oraz obliczeń tylko nie wiem jak sie mają wartosci filtra pasywnego głosnika niskotonowego do jego parametru Qts.
O ile moge prosić to wspomóżcie mnie jakąs wiedzą w powyższym zakresie albo linkami.

POZDRAWIAM

cewka podnosi QTS glonika wzor masz na stronie ale gdzie to musisz juz sam poszukac ;)

O ile dobrze pamietam, Qts zwieksza sie zgodnie ze wzorem:

Qto= Qts * Re+Rl/Re gdzie

Re - rezystancja cewki glosnika
Rl - resytancja filtru (cewki)
Qts - wiadomo
Qto - Szukane qts

Jesli korzystasz z WinIsd to wystarczy wpisac w odpowiednie miejsce rezystancje cewki filtra. Standardowo program wpisuje tam 0,1oma.
Przy projektowaniu suba aktywnego powinno sie wpisac 0om o czym pewnie nie kazdy pamieta.

Przyjmij min 0.5ohma. Zwykle każdy oszczędza na cewce i kupuje nawijaną drutem 1mm a te maja sporą rezystancje. O ile oczywiście dasz "normalną" cewke , czyli ok 1mH a nie jakieś pseudoceweczki liczone na wzorach , 0.3mH itp :P .

Żuraw napisał:
O ile dobrze pamietam, Qts zwieksza sie zgodnie ze wzorem:

Qto= Qts * Re+Rl/Re gdzie

Re - rezystancja cewki glosnika
Rl - resytancja filtru (cewki)
Qts - wiadomo
Qto - Szukane qts

Wielkie dzięki Żuraw ,
Tylko dla pewnosci powiedz jeszcze czy w tym wzorze , wmianowniku znajduje sie samo Rl czy (Re+Rl) ????

ps . Używa ktos Speaker Workshop , jak tak to jakie macie o tym zdanie ???

Powrót