• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

filtr subsoniczny w samochodzie

• Autor wątku Autor wątku kux
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

kux

Reakcji
0
witam!

filtr subsoniczny w samochodzie
konkretnie ten:
http://audiomania.info/portal.php?show=18

czy ktoś z was stosował?
jak z zasileniem tego z instalacji samochodowej?

próbowałem pytać na elektrodzie ale temat wylądował w koszu, a mod nie odpowiada na PW :twisted:

więc pozwoliłem sobie zagościć tutaj :)

kolega go niedawno robil i dziala ;)
jednak wymaga on zasilania symetrycznego ktore jest klopotliwe w samochodzie :???:
mozna by to pobrac z zasilacza wzmacnaicza samochodowego - o ile wiesz jak to zrobic ;)

scythe1123 napisał:
pomyśl człowieku skoro jest opublikowany na tym portalu to na pewno jest sprawdzony

pomyśl człowieku że skoro pytam to coś w tym jest...
samochód... kojarzysz...? takie z kołami....
jesteśmy w dziale car audio o ile dobrze kojarzę i pod tym kątem pytam

Pawel S. napisał:
kolega go niedawno robil i dziala ;)
jednak wymaga on zasilania symetrycznego ktore jest klopotliwe w samochodzie :???:
mozna by to pobrac z zasilacza wzmacnaicza samochodowego - o ile wiesz jak to zrobic ;)

dzięki za zainteresowanie tematem :)

pobranie z końcówki to nie problem... tyle że dużą wagę przywiązuje do estetyki i nie bardzo mam pomysł jak powyciągać to z fabrycznego wzmaka żeby to jakoś wyglądało....

natomiast sub, wzmacniacz do niego, i przetwornica do wzmacniacza będą DYI bo mam się ochotę pobawić...:)
i wtedy będzie skąd wziąć zasilanie....:)
ale to miało być później....

ale ale.... o ile dobrze kojarzę TL072 generalnie powinien chodzić przy niesymetrycznym zasilaniu....
a jak nie on to jakiś inny... tylko trzeba by chyba delikatnie przerobić układ i myślałem, że może ktoś się w to bawił :)

no cóż... może jeszcze ktoś się odezwie, a jak nie to poeksperymentuję i się najwyżej pochwalę co wyszło....

kux napisał:
pobranie z końcówki to nie problem... tyle że dużą wagę przywiązuje do estetyki i nie bardzo mam pomysł jak powyciągać to z fabrycznego wzmaka żeby to jakoś wyglądało....
przez kratki wentylacyjne wyprowadzisz 3 przewody - zaden problem przeciez

kux napisał:
natomiast sub, wzmacniacz do niego, i przetwornica do wzmacniacza będą DYI bo mam się ochotę pobawić...:)
aaaaa...
no to powidzenia ;)

tak czytając jeszcze raz zauważyłem, że popełniłem dość spory "skrót myślowy" :)

filtr ma być na ten moment użyty w systemie przednim (na wzmacniaczu fabrycznym) , żeby trochę odciążyć głośniki, a później gdy dojdzie sub, chciałem go przestroić wyżej żeby przód niepotrzebnie nie dublował się z subem

oczywiście w sekcji suba równiez przewiduje subsonic ale oczywiście dobrany odpowiednio do głosnika

kux, sorry nie dojrzałem tego "co z zasilaniem" ale jak piszesz to dla ciebie nie problem, jest artykuł o układzie to widocznie chodzi

a to że samochód to elektronika niczym się nie różni od domowej oprócz tego że jest zasilanie inne...

spoko....

a wracając do tematu to rozwiązania są w sumie trzy:

modyfikacja układu, żeby chodził na niesymetrycznym
wyciągnięcie symetrycznego zasilania ze wzmacniacza
jakaś mała prosta przetwornica bo to w sumie pojedyncze miliampery są potrzebne

myślałem, że może ktoś juz ten subsonic adaptował do samochodu....
skoro nie to ten zaszczyt przypadnie mi w udziale i jak coś to podzielę się zdobytym doświadczeniem....

na razie muszę go złożyć choćby "na pająka" bo ciekaw jestem czy na oscyloskopie będzie to tak samo ładnie stromo wyglądało jak w teorii

A po co Ci taki ostry(wysoki rząd) filtr na przód?
Na przód spokojnie wystarczają filtry HPF 12dB/okt. Wyższe filtry to niepotrzebne śmieci w układzie

a bo on chwilowo będzie potestowany na przednim zestawie dopóki jeszcze nie ma suba

i docelowo wyląduje w układzie subwoofera.
a jakby się okazało że i na przodzie się dobrze spisuje to zrobię po prostu dodatkowy egzemplarz... jak nie, to przód dostanie zwykły mniej stromy filtr

Powrót